Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima za nasip

Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima za nasip

Izgradnja drinskog nasipa ne smije biti dovedena u pitanje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić nakon razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem u Banjoj Luci.

Pojašnjavajući o čemu je sve razgovarano na sastanku u Banjoj Luci, gradonačelnik Mićić je kazao da je konstatirano da eksproprijacija zemljišta predstavlja uvjet za početak radova na drinskom nasipu.

– Razgovarali smo i o regulaciji korita rijeke Janje, gdje je već do sada eksproprisano više od 400 parcela i izdvojeno za tu namjenu više od dva miliona maraka. Jedan dio poslova već se realizuje uz pomoć donatorskih sredstava vlade Turske, u iznosu oko četiri miliona KM. Uskoro ćemo završiti i dio posla do ušća rijeke Janje u rijeku Drinu, jer je to i dio budućeg drinskog nasipa. Odatle se nastavlja izgradnja drinskog nasipa do vodozahvata i sada je predmet eksproprijacije upravo zemljište na tom dijelu od ušća rijeke Janje do vodozahvata na kanalu Dašnica, gdje treba da se izvrši eksproprijacija zemljišta – kazao je Mićić.

Dodao je da su iskrsnuli problemi u vezi s osiguravanjem tzv. zamjenskog zemljišta, jer Grad nema takvo zemljište koje bi ponudio poljoprivrednicima kojima je proizvodnja žitarica i povrća osnovni izvor egzistencije.

– Vlasnici zemljišta traže adekvatnu nadoknadu u kvalitetnom zemljištu. Imamo svega dva do tri hektara zemljišta u vlasništvu i to će ljudima biti ponuđeno. I resorno ministarstvo je ponudilo 20 do 30 hektara za tu namjenu, ali je to zemljište zaraslo u šipražje ili se nalazi u nebranjenom dijelu od poplava – navodi Mićić.

/AVAZ/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *