Lopare: Izložba “Simić i prijatelji”

Lopare: Izložba “Simić i prijatelji”

Multimedijalna izložba pod nazivom „Simić i prijatelji“ digitalnog umjetnika iz Bijeljine Radovana Simića, koja je ovog vikenda otvorena u Centru za kulturu i informisanje u Loparama pobudila je veliko interesovanje. Dijelom zato što je proizvod dvodnevnog druženja umjetnika iz Srbije, Rusije i Bijeljine u ovom podmajevičkom mjestu, a dijelom zbog činjenice da je digitalna umjetnost novina i nesvakidašnja pojava, čak i na svjetskoj sceni.

Avangardni umjetnik Radovan Simić okupio je svoje prijatelje, akademske slikare iz Rusije i vajara iz Lajkovaca na 101 izložbi njegovih radova, ali i radova koje su gosti napravili boraveći u Loparama. Digitalna umjetnost je nesvakidašnja i neobična pojava čak i u svjetskim razmjerama, a Simić kaže da je ovaj pravac jako težak za rad, zbog složenosti tehnike rada.

“Ove slike su rađene na kompjuteru. Rađene su rukom, ali kompjuter kao posredno sredstvo služi da umjetniku omogući da u njemu radi. Kasnije se djela prenose na platno i prikazuju kao klasična slika u galerijama. Vrlo je teško sve uskladiti i koordinisati, kod same tehnike izvođenja. Možemo da zamislimo, ako gledamo u ekran a ruka je na stolu…moramo napraviti tu koordinaciju između ruke i ekrana.“

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić je na otvaranju izložbe rekao da Lopare postaje kulturno stecište umjetnika.

„Lopare postaje mjesto koje je prepoznatljivo po kulturi. Pored ove izložbe večeras, imali smo i Likovni sabor, deseti po redu, u organizaciji profesora Miladina Lukića. Jednostavno likovna umjetnost ima svoje mjesto na Majevici i u Loparama i drago nam je zbog toga.“

Simić je primljen i u Srpsko akademsko društvo „Vizantija“ iz Beograda, a zahvaljujući tome postao i dio tzv „Umjetničkog karavana“ koji se već sedam godina organizuje sa mladim umjetnicima iz Moskve, zajedno sa Turističkom organizacijom Lajkovca, koju vodi Milutin Ranković. Ovaj vajar je bio prisutan na izloži, gdje je bio izložen I njegov rad nastao tokom boravka u Loparama.

“Ovi radovi su na slavu ovog kraja, Semberije, cjelokupnog regiona, pa i na naroda kome Radovan pripada, na dobar glas iznijeli i naše i njegovo ime.”

Akademska slikarka iz Rusije, Anastasija Morgačeva (28), članica umjetničke Organizacije “Mladi 21” bila je jedna od gošći u Lopara tokom dvodnevnog druženja. Ona je, inače učestvovala u radu na scenografiji na najnovijoj ruskoj verziji filma Ana Karenjina kao i na izradi mozaika Jovana Zlatoustog u Hramu Svetog Save u Beogradu.

“Mnogo mi se sviđa ovdje, jako je inspirativno za rad, divan brdovit krajolik, priroda, a sama izložba je jako interesantna, savremena, ja se u Moskvi nisam sretala sa ovakvim postavkama,” kazala je mlada umjetnica iz Moskve.

Prije Lopara radovi ovog Radovana Simića bili su izloženi u Parizu, Beogradu, Argenini, Rimu, gdje su, kao što reče gost iz Lajkovca možda i bolje od nas razumjeli šta je umjetnik htio da kaže. Ipak Simić dodaje da digitalna umjetnost uzima sve većeg maha i postaje sve popularnija.

(BN televizija)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *