Septembar 23, 2020

2018-TE POČETAK GRADNJE Iz Bijeljine u Novi Sad kroz najduži tunel u Srbiji VIDEO

2018-TE POČETAK GRADNJE Iz Bijeljine u Novi Sad kroz najduži tunel u Srbiji VIDEO

Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru dug tri i po kilometra.

Iz vizuelizacije koju je uradio Petar Dragić, a prema idejnom projektu Instituta za puteve iz Beograda, možemo videti tačan potez putne deonice državnog puta I-B reda koji će omogućiti bržu saobraćajnu vezu između Novog Sada i Rume i samim tim rasteretiti mesta kao što je, na primer, Irig.

Putna deonica pripada fruškogorskom koridoru, a povezaće obilaznicu oko Rume i Novi Sad.

Saobraćajnica se prostire u planinsko-ravničarskom terenu u sremskom delu Vojvodine. Ključni građevinski objekat ove saobraćajnice je tunel “Iriški venac” kroz Frušku goru, kao dvocevni tunel u dužini od oko 3,5 kilometara. Ovaj tunel će ujedno biti i najduži tunel u Srbiji.

Ova saobraćajnica ima za cilj da saobraćajno rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora kroz tunel “Iriški venac”.

Saobraćajnica je deo fruškogorskog koridora koji će biti i veza između koridora X i koridora IV, a po rangu to će biti vangradska saobraćajnica rezervisana za brzi motorni saobraćaj.

Prema projektu, zadržaće se i postojeće saobraćajnice koje vode ka vrhu Iriški venac, tako da će vozači koji budu imali nostalgiju prema iriškoj „lakat krivini“ moći da koriste i stari put.

Kroz vizuelizaciju ovog infrastrukturnog projekta vide se i svi detalji novoprojektovane saobraćajnice koja se jednim delom poklapa sa postojećim državnim putem br. 21 i sa tunelom izbija u podnožje severnog dela Fruške gore.

Vizuelizacija Petra Dragića urađena je na osnovu realnih podataka iz idejnog projekta koji je uradio Institut za puteve iz Beograda, i model se može koristiti za sledeće BIM faze (4D, 5D itd).

.

IZVOR: B92,GRADNJA.RS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.