August 07, 2020

21. godina: Egzodus sarajevskih Srba

21. godina: Egzodus sarajevskih Srba

Prije 21 godinu počelo je iseljavanje Srba sa područja sarajevskih opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Više od 100.000 sarajevskih Srba napstilo je svoje domove i imanja. Egzodus je počeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. Tim povodom, u Bijeljini je danas održana sveta liturgija i parastos, a na spomen obilježje u porti manastira Sv. Petke položeni su vijenci.

Uz vijest o miru koja je stigla iz Dejtona, sarajevskim Srbima stigla je i vijest da krvlju odbranjena područja Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice moraju napustiti. 4.000 srpskih sinova život je položilo na sarajevskom ratištu.

“Izgubila sam sina jedinca. Poginuo je u Ilijašu. Sve to je biloizuzetno teško preživjeti. Još teže je bilo kada smo morali da se iseljavamo i da prenosimo posmrtne ostatke”, rekla je jedna od raseljenih osoba iz Ilijaša nadomak Sarajeva.

“Svaka godina je teža i teža”, dodaju nekadašnje Sarajlije.

Više od 100.000 sarajevskih Srba nije moglo da prihvati vlast onih koji su im ubili sinove, očeve, braću… Otišli su, “precrtani” iz dotadašnje karte, u neizvjesno sutra iz otetog im grada.

“Odlučili smo da se preselimo u Republiku Srpsku i time je ojačamo. Velika je to muka bila. Muka za Srbe sa tih prostora koji su u Sarajevu ostavili svoja djetinjstva, mladost, imovinu…”, kaže Dobroslav Šurbat iz Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša”.

U bezkrajno dugoj koloni, kroz snježne smetove probijali su se šleperi, konjske zaprege i pješaci sa teškim prtljagom na plećima.

Mora se ispraviti ćutanje o egzodusu, poručuju iz Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša”.

“Lakše je i ljepše se prisjećat nekih veselijih trenutaka, ali zbog planiranja budućnosti i zbog naše djece trebamo se prisjećati nekih događaja koji su trasirali naše živote, koji su nas doveli ovdje gdje jesmo”, istakao je predsjednik Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša” Milenko Zupur.

U nekada drugom po veličini srpskom gradu, Sarajevu, pred sam rat živjelo je blizu 200.000 Srba. Danas u gradu na Miljacki živi tek šačića staraca, grupisanih u građane drugog reda.

Izvor: BN televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.