October 20, 2018

23 godine od smrti Dražena Petrovića

23 godine od smrti Dražena Petrovića

Skoro pet meseci pre svog 29. rođendana jugoslovenski i hrvatski košarkaš preminuo je od posledica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Pre tačno 23 godina na današnji dan 7. juna poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Skoro pet meseci pre svog 29. rođendana jugoslovenski i hrvatski košarkaš preminuo je od posledica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći kao suvozač na auto-putu 9 kod Denkendorfa u Nemačkoj.

Nemačka manekenka Klara Šalanci, Petrovićeva devojka i vozač u tom trenutku, i turska košarkašica koja je bila na zadnjem sedištu teško su povređene. Utvrđeno je da je vidljivost na putu bila vrlo loša i da Petrović nije bio vezan pojasom dok je spavao tokom puta.

Petrović je rođen 22. oktobra u Šibeniku, a dubok trag je ostavio u klubovima Šibenka, Cibona i Real Madrid. Potom se oprobao u NBA ligi, gde je igrao za Portland i Nju Džersi.

Priča o prijateljstvu između Petrovića i Vlade Divca ispričana je u emotivnom dokumentarnom filmu “Jednom braća”, u produkciji “NBA entertejnmenta”, koji je potresao svetsku javnost.

“Mocart” je bio klupski šampion Evrope sa Cibonom 1985. i 1986, sa Zagrepčanima osvojio je i Kup pobednika kupova 1987, Prvenstvo Jugoslavije 1985. i tri nacionalna kupa (1985, 1986. i 1988).

Sa Realom je osvojio Kup pobednika kupova 1989. kada je u finalnom meču postigao 62 poena. Iste godine uzet je i Kup Španije.

Sa reprezentacijom tadašnje države osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1989. godine, i godinu dana kasnije na Svetskom. Srebrnu medalju je osvojio na Olimpijskim igrama 1988. godine, a bronzane na Igrama 1984. i na Prvenstvu Evrope 1987. godine. Sa Hrvatskom je 1992. godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Najbolji citati Dražena Petrović:

O samopouzdanju

– Dajte mi 30 minuta, i svakoj NBA ekipi daću 20 koševa.

O inteligenciji

– Možda Redži Miler smatra nekorektnim koliko sam koševa davao, ne verujem da mu je smetao što sam pričao na terenu

O realnosti

“- Niko nikad nije dobio sve utakmice. Što pre shvatiš, biće ti lakše

O marljivosti

– Talenat sam respektovao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu

O ludosti

– Ako neki put nisam mogao na trening, istoga trena sam se razboleo”

O strasti

– Kada stojim, propadam. Teško mi je to opisati nekome ko nikada nije osetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom.

O košarci

-‘Košarka poseduje čistoću koja se lako prevodi na bilo koji jezik”

O novcu

– Nije važno da li imam 100 ili 100 miliona dolara, i dalje mogu samo jednom da ručam i večeram

Izvor: Telegraf.rs

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.