August 04, 2020

AccuWeather / Ljetna prognoza za Evropu: Očekuju nas dugotrajni toplotni talasi

AccuWeather / Ljetna prognoza za Evropu: Očekuju nas dugotrajni toplotni talasi

Servis AccuWeather objavio je danas veliku ljetnu prognozu za cijelu Evropu. Prošle su godine za područje Balkana najavili vruće i pakleno ljeto.

Tokom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature  u tim će razdobljima prelaziti 32 stepena celzijusa u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre u Hrvatskoj.

Najekstremnije vrućine dovest će do raste temperatura i do 38 stepeni celzijusa na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

“Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju”, kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

“Druga opasnost bit će i loša kvaliteta vazduha koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja”, dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posljedica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padalina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

I dok će dijelove središnje i zapadne Europe poharati samo mjestimične jake oluje, istočnu Europu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom cijelog ljeta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog zraka koji će pristizati s Mediterana dovest će do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.

“Najviše će oluja biti u poslijepodnevnim i večernjim satima”, kaže Roys.

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Wroclawu i Varšavi te Minsku.Ove oluje pratit će orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prijete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius. Veći dio Europe može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima.  Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije bit će pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obilježit će ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Talasi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sjever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

“Ovo će ljeto biti jedno od tri najtoplija u posljednjih deset godina na ovom području”, kaže meteorolog Roys.

/radio sarajevo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.