October 17, 2018

Advokat iz Bijeljine Ognjen Avlijaš izdao je svoj prvi roman “Šetač u stroju”

Advokat iz Bijeljine Ognjen Avlijaš izdao je svoj prvi roman “Šetač u stroju”

Poznati advokat iz Bijeljine Ognjen Avlijaš izdao je svoj prvi roman “Šetač u stroju”. Knjiga govori o dešavanjima koja su zadesila mlade ljude u Beogradu 1996 i 1997 – godinama koje su usledile nakon završetka ratova u BiH i Hrvatskoj.

“Šetač u stroju” je knjiga koja je posvećena ukradenim godinama jedne generacije. Akteri priče smješteni su u Beograd 90-tih godina a jedan od događaja koji je obilježio to vrijeme su studentske demonstracije. Događaj koji je ostavio veliki trag u životu autora romana.

“Ja sam uzeo događaj kome sam prisustvovao, riječ je o studentskim demonstracijama i to je događaj koji je u meni ostavio veliki trag. Mislim da je to događaj koji je u poslednjem momentu mogao da promjeni svijest,da promjeni nas i naše okruženje. Knjiga je spakovana u jednu priču koja je ljubavna,a prijateljica koja mi je radila recenziju rekla da je to oda prijateljstvu,”ističe autor romana

Svako vrijeme nosi svoje breme potvrdio nam je pisac knjige. Ovo djelo smatra testamentom jednog vremena sklopljenog sa emocijama koje je nosio godinama u sebi i na kraju pretočio u knjigu.

“ To je pražnjenje,to je nešto što traje godinama. Dođe momenat da sjedneš i napišeš jednu glavu,pa je obrišeš pa opet napišeš,pa se igraš sa riječima. Nekad se sam sebi diviš,nekad si sam sebi najveći kritičar,prestaneš da pišeš pa joj se opet vratiš. Ipak to je generalno jedno pražnjenje i ne znam kako drugi pišu,ja nisam pisac ja sam pisac u pokušaju,” rekao je Avlijaš

Kroz ljubavnu priču dvoje mladih ljudi sa različitih strana kordona autor piše o dvije Srbije. Dvije Srbije kakve i danas postoje i kakve su,čini se,postojale kroz cijelokupnu modernu srpsku istoriju.

“Ja mnogo volim svoj narod i ova knjiga je moj pokušaj da na određen način dam mišljenje o svom narodu,o njegovim greškama jer o greškama se mora pričati,greške ne mogu biti ispod tepiha. Mi moramo da budemo svjesni svih svojih mana,da bi mogli pravilno da ocjenimo svoje vrline a imamo na šta biti ponosni. Srbi su veliki narod ma koliko su mali brojčano,samo imam osjećaj da na raskrsnicama uvijek izaberu pogrešan put,” dodaje autor.

Ognjen Avlijaš rođen je u Sarajevu 1974 godine. Trenutno sa porodicom živi i radi u Bijeljini gdje je, na raskrsnici života, odlučio ostati. “Šetač u stroju” je njegov prvi roman.

BN televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.