AGONIJA SE NASTAVLJA Vijetnamci odustali od bijeljinske „Šećerane“

AGONIJA SE NASTAVLJA Vijetnamci odustali od bijeljinske „Šećerane“

BIJELJINA – Firma „CC1“ iz Vijetnama nije dostavila potvrdu da je i dalje zainteresovana za kupovinu bijeljinske “Šećerane”, dok su turski „Soltist“ i Goran Vajkić to učinili i o njihovim ponudama u ponedjeljak će raspravljati Skupština povjerilaca, pod uslovom da uplate depozit od 50.000 KM, potvrdio je danas za portal CAPITAL stečajni upravnik Nebojša Matić.

Matić je krajem prošlog mjeseca uputio poziv firmama koje su ranije dostavile ponude za kupovinu imovine „Šećerane“ da potvrde da ostaju pri svojim ponudama te da do danas uplate depozit.

On je rekao da su „Soltist“ i Goran Vajkić dostavili potvrde da njihove ponude i dalje važe, dok se Vijetnamci nisu oglasili.

Zbog toga će, kako je naveo, pred Skupštinu povjerilaca, u kojoj većinu imaju određene firme i radnici, ići Vajkićeva i ponuda turske firme.

„Svima sam poslao poziv, a samo su ove dvije ponude potvrđene. O njima će Skupština povjerilaca odlučivati, ukoliko uplate depozit. Odbor povjerilaca juče je zaključio da druga tačka dnevnog reda Skupštine bude odluka o daljem toku stečajnog postupka u okviru koje će biti razmatrane i ove ponude i da se izabere najpovoljnija. Odbor povjerilaca želi da se to u ponedjeljak proda“, kazao je Matić.

On je podsjetio da je pokrenuta istraga protiv određenih lica u vezi sa prijavama potraživanja nastalih nakon dobijenih presuda zbog propuštanja te naglasio da čak i u slučaju da se fabrika proda, novac neće biti podijeljen povjeriocima, dok se ti postupci ne okončaju.

„Ja taj novac sigurno neću dijeliti dok se to pitanje ne riješi, a neće ni sud dozvoliti. Novac će biti deponovan na račun suda i niko neće biti oštećen“, kazao je Matić.

Kazao je da pristigle ponude i ne predviđaju da će novac biti odmah uplaćen, već u  roku od godinu dana, a da će firme priložiti bankarsku garanciju. Ponovio je i da nijedna ponuda ne garantuje nastavak proizvodnje.

Turci su u ponudi naveli da su spremni da plate 5,1 milion evra i da obezbijede bankarsku garanciju, ali da će se tek nakon što uđu u posjed i detaljno sagledaju stanje u kojem su postrojenja i oprema izjasniti da li će investirati u ponovno pokretanje proizvodnje.

Goran Vajkić  je ponudio 6,95 miliona KM te predložio da „Šećerana“ formira novo pravno lice na 14 mjeseci na čijem čelu bi bio on te da bi u periodu od godinu obezbijedio novac kojim bi isplatio povjerioce, nakon čega bi postao stoodstotni vlasnik novoosnovanog preduzeća.

/CAPITAL/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.