September 26, 2018

“Agrosemberiji” prijeti likvidacija zbog duga

“Agrosemberiji” prijeti likvidacija zbog duga

Pavlović banka iz Bijeljine tužila je Poslovno-zadruženi savez „Agrosemberija“ zbog duga od 250.000 KM, a ukoliko ne riješi ovaj i poblem uknjižbe imovine „Agrosemberija“ bi mogla da ode u likvidaciju.

Pavlović banka od „Agrosemberije“ potražuje oko 250.000 KM na ime kredita koji joj je odbrila.

Vrišilac dužnosti direktor „Agrosemberije“ Mile Mirković kaže da ukupne obaveze ove zadruge po kreditima iznose oko 1,25 miliona maraka.

Mirković kaže da je dio kredita otplaćen, te da je ostatak neisplaćenog kredita od 250.000 KM predmet tužbe u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

„Nije sporan dug za kredit, već je sporna visina zateznih kamata i način obračuna kamata. To smo i naveli u odgovoru na tužbu. Vidjećemo kako će se sud opredijeliti i kako će presuditi“, rekao je Mirković.

U međuvremenu su 44 radnika „Agrosemberije“ proglašena tehnološkim viškom.

Mirković kaže da bi „Agrosemberiji“ puno značilo nalaženje „zajedničkog jezika“ sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i omogućavanje uknjižbe zadružne imovine, što bi omogućilo restruktuiranje preduzeća i stvaranje šansi za nastavak poslovanja.

„Ovakav oblik organizovanja je prijeko potreban zemljoradnicima da se zaštite od nelojalne konkurencije, nakupaca i prekupaca repromaterijala i gotovih proizvoda“, kaže Mirković.

Mirković ističe da nikakvog pomaka oko regulisanja statusa zadružne imovine još uvijek nema. PZS „Agrosemberija“ u međuvremenu nije podnio apelaciju na Zakon o poljoprivrednim zadrugama u Republici Srpskoj, iako je Vrhovni sud Republike Srpske čak u 17 slučajeva presudio u korist PZS „Agrosemberija“.

Ističući da bi se pomenuti zakon mogao osporiti, jer je neustavan i nije u skladu sa Zakonom o zadrugama BiH, niti sa drugim zakonima koji regulišu ovu oblast, Mirković kaže da katastar ne želi uknjižiti zadružnu imovinu.

U ovoj godini „Agrosemberija“ je trebalo da obilježi 40 godina postojanja, ali, umjesto toga, uslijedilo je donošenje Zakona o zadrugama koji je kompletnu imovinu zadruga prenio na lokalne zajednice, a „Agrosemberiji“ je, kako ističe Mirković, ostavio samo obaveze i radnike.

U Semberiji bi u ovoj godini trebalo obilježiti i 110 godina zadrugarstva, ali je i taj jubilej doveden u pitanje, jer će „Agrosemberija“, ukoliko ne riješi status svoje imovine, morati ići u likvidaciju.

Izvor: CAPITAL

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.