November 22, 2018

Ako ste rešavali Facebook kvizove – nadrljali ste!

Ako ste rešavali Facebook kvizove – nadrljali ste!

Koliko vas košta da saznate “Koja ste Diznijeva princeza“ ili “Šta ste bili u prošlom životu“ – mnogo više nego što ste mislili! Nije u pitanju par klikova vašeg vremena, ne, u pitanju je vaša privatnost i onlajn identitet. Nemački kreator Facebook kvizova, kompanija Social Sweethearts, objavila je da je putem njenih aplikacija, koje su koristili korisnici najveće društvene mreže, kompromitovano preko 120 miliona naloga, “ali da nije poznato da je bilo koja treća strana zloupotrebila korisničke podatke“.

Kvizovi su prikupljali lične informacije korisnika, kao i liste prijatelja i fotografije, odnosno video zapise, da bi ih omaškom distribuirali putem JavaScript fajla, koji su hakeri lako mogli da prigrabe, objašnjava The Verge.

Nije poznato koji sve kvizovi su oštetili korisnike, kao ni to na koji način korisnik možda da proveri da li mu je nalog kompromitovan, tako da, ako ste nekad rešavali neki od kvizova – postoji šansa da je i vaš nalog kompromitovan. Ako neko zaista poseduje podatke o vama, mogao bih da ih iskoristi kad to njemu bude odgovaralo, na način koji poželi…

Moguće je da je ovo izolovan i zaista nesrećan slučaj i da podaci korisnika zaista nisu zloupotrebljeni, ali saznanje da je neko došao u posed naših podataka, odnosno podataka preko 120 miliona korisnika na ilegalan način, ne uliva poverenje ni u kvizove ni u Facebook.

Za početak – klonite se kvizova, ako već Facebook morate da imate.

/mondo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.