September 23, 2018

Ako vam je stalo do muškosti ostavite gazirano

Ako vam je stalo do muškosti ostavite gazirano

Većini ljudi poznata je glasina da slatki gazirani napici smanjuju broj spermatozoida, a istraživanje naučnika sa Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazalo je da za ove navode postoje sasvim dobre osnove.

Rezultati istraživanja koje je započeto 2009. godine i u kojem je učestvovalo ukupno 2,554 muškaraca, pokazali su da gazirani napici mogu da smanje broj spermatozoida do čak 30 odsto.

Kod ispitanika koji su na redovnoj bazi konzumirali pića poput kole, broj spermatozoida iznosio je u prosjeku oko 35 miliona po mililitru, što je znatno niže od 56 miliona po mililitru, koliko je zabilježeno kod muškaraca koji su samo povremeno konzumirali ovu vrstu napitaka.

Uprkos tome što broj od 35 miliona po mililitru i dalje spada u normalan nivo, naučnici upozoravaju da bi smanjen broj spermatozoida mogao da poveća šanse za neplodnost, piše Independent.

Upozorenje se odnosi na muškarce koji konzumiraju najmanje litar kole po danu, odnosno 3 limenke od 330 mililitara.

Ako spadate u tu grupu, imate još jedan razlog za brigu – naučnici sa Univerziteta “Nikola Kopernik” u Poljskoj takođe su ustanovili da pojedini zavisnici od slatkih gaziranih pića pate od erektilne disfunkcije.

Doktori Jan Adamovic i Tomas Dreva navode da bi ovaj zdravstveni problem mogao da bude posljedica štetnog dejstva zaslađivača na arterije i protok krvi u penis.

 Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.