September 23, 2018

ALARMANTNO Roditelji u Srpskoj izbegavaju da vakcinišu decu, posledice mogu biti KOBNE

ALARMANTNO Roditelji u Srpskoj izbegavaju da vakcinišu decu, posledice mogu biti KOBNE

Iz godine u godinu sve manje roditelja u Srpskoj pristaje da vakciniše svoju decu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka.

Tako je lane, od ukupnog broja dece koja su trebala da prime prvu dozu vakcine protiv ovih bolesti, vakcinisano tek 74 odsto njih. U 2015. obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka iznosio je 83, a godinu pre 88 odsto.

Stručnjaci tvrde da je ovakvo stanje posledica sve učestalijih antivakcionih kampanja koje roditelje čine nesigurnim, ali i činjenicu da se oni o značaju vakcinacije uglavnom informišu na internetu.

Upozoravaju da bi, ako se trend izbegavanja vakcinacije nastavi, moglo da dođe do izbijanja epidemije pomenutih bolesti, koje kod obolelih mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) ističu da morbili, odnosno male boginje, mogu da dovedu do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda!

– Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testisa. Rubeola takođe može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe. Radi se o bolestima koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog leka. Nevakcinisana deca imaju 35 puta veću šansu da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake – ističe epidemiolog u IZJZ Jela Aćimović.

Naglašava da, bez vakcinacije, rizikujemo ponovno pojavljivanje teških zaraznih bolesti, koje izazivaju invalidnost i smrtne ishode, te predstavljaju značajan teret zdravstvenim sistemima.

– Obuhvat od 74 odsto na nivou RS znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i zaušnjaka – ističe Jaćimovićeva.

Gledano po regijama, najmanji obuhvat vakcinacijom je u Istočnom Sarajevu – 44 odsto. U Banjaluci nije vakcinisano svako drugo dete, dok je u Bijeljini lane MRP vakcinu primilo tek 58 odsto mališana.

Iz IZJZ poručuju da je veoma važno da i roditelji i pedijatri shvate ozbiljnost situacije, te da sva nevakcinisana deca što pre budu vakcinisana MRP vakcinom.

Marija V. iz Banjaluke, majka dvoje maloletne dece, kaže da je, kad je reč o vakcinaciji, trenutno u velikoj nedoumici.

– Starije dete ima šest godina i primilo je sve vakcine. Mlađe je napunilo godinu i uskoro treba da primi upravo ovu vakcinu. Međutim, u poslednje vreme sve češće čujem da vakcine mogu da izazovu ozbiljne poremećaje, pa mi nije svejedno – kaže sagovornica “EuroBlica”.

Poznati banjalučki pedijatar Branislav Lolić ističe da je do sada pregledao više od 50.000 dece, ali da nije zabeležio slučaj direktne veze bolesti sa vakcinom.

– Nevakcinacija poprima ozbiljne razmere, zbog čega što pre moramo da sazovemo ozbiljnu stručnu konferenciju ili posebnu sednicu Narodne skupštine, kako bi se zauzeo stav o ovom problemu. Naime, vakcinacija mora biti obavezna ili je ne treba provoditi, jer nema efekta ako nije masovna – kategoričan je Lolić.

Zabrinuti i u SZO

Iz Svetske zdravstvene organizacije saopštili su da je u januaru prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi, te upozorili da postoji opasnost od izbijanja epidemija na područjima gde je manje od 95 odsto ljudi vakcinisano protiv te bolesti.

– Epidemije će se javljati sve dok se nivo imunizacije ne podigne na neophodni nivo da se zaštiti stanovništvo. Od januara 2016. u Rumuniji je zabeleženo 3.400 slučajeva, od kojih 17 sa smrtnim ishodom – navodi se u saopštenju.

Izvor Blic

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Nemanja

    Jebem mater i vama i farmaceutima koji lobiraju za ovu kampanju o obaveznoj vakcinaciji ovim otrovima. Sebe nafiksajte tim sranjima. Preležao sam sve pomenute bolesti bez ikakvih posljedica kao i većina djece iz iste dobi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.