Februar 06, 2019

Aligator Muja u beogradskom zoološkom vrtu aktivan i sa više od 80 godina /video/

Aligator Muja u beogradskom zoološkom vrtu aktivan i sa više od 80 godina /video/

Američki aligator Muja, za kojeg se vjeruje da je najstariji živi pripadnik svoje vrste, još je dobrog zdravlja i apetita u 80. godini i udobno živi u beogradskom zoološkom vrtu, gdje je stigao prije Drugog svjetskog rata.

Naraštaji Beograđana i brojni turisti pristižu u tamošnji ZOO baš zbog Muje, kojeg mogu vidjeti kako gricka štakore i prepelice. Pokretljivost mu se tokom godina smanjila pa ponekad i promaši svoju metu.

Jedini zdravstveni problem koji je američkog aligatora dosad mučio bila je gangrena, zbog koje su mu 2012. godine morali amputirati desnu prednju kandžu.

– Dobrog je zdravlja, nema problema s prehranom i u dobroj je formi za svoje godine. Nadamo se da će ostati u takvom stanju još godinama – rekao je direktor ZOO-a Srboljub Aleksić.

Muja je u Beograd stigao iz Njemačke još 1937. godine, a u novinskom članku objavljenom prilikom njegova dolaska pisalo je da je tada imao dvije godine.

Najstariji američki aligator preživio je dva bombardiranja Beograda, njemačko 1941. godine, a zatim i savezničko 1944., kada je izgubljena službena dokumentacija o njegovom premještaju.

/Index.hr/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.