December 11, 2018

AMBIS Pršte otkazi u RS, dnevno bez posla ostaje 55 radnika

AMBIS  Pršte otkazi u RS, dnevno bez posla ostaje 55 radnika

Za šest meseci ove godine na biro u RS se prijavilo skoro 10.000 radnika kojima je prestao radni odnos. Najviše radnika blizu 4.000 ostalo je bez posla, jer im poslodavci nisu produžili ugovore o radu na određeno vreme.

Preko 2.000 radnika su proglašeni tehološkim viškom, dok je njih 1.000 ostalo bez posla zbog prestanka rada poslodavca ili stečaja firme.

Interesantno je da je u vreme kada je teško pronaći bilo kakav posao 2.101 radnik potpisao sporazumni raskid ugovora o radu, zbog čega sindikalci, sumnjaju da veliki broj radnika pod pritiskom poslodavaca daje otkaz. Za ostale otkaze nije naveden konkretan razlog

Oni kojima je prestao radni odnos radili su u prerađivačkoj industriji, trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu te u javnim i uslužnim delatnostima, a najbrojni su kvalifikovani i nekvalifikovani radnici te radnici sa srednjom stručnom spremom – kaže Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje RS.

U Savezu sindikata RS ocenjuju da je zabrinjavajući podatak da je svaki dan u proseku 55 radnika ostajalo bez posla.

Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza, kaže da broj otkazanih ugovora o radu pokazuje da su stupanjem na snagu novog Zakona o radu poslodavci počeli sa zloupotrebom rada na određeno vreme.

Poslodavci mogu da zaposle radnike na kraći period – mesec, dva, a potom ih otpuste bez otkaznog roka i ikakvih obaveza prema njima. Nisu pošteđeni ni radnici koji su na bolovanju pa i oni koji su pretrpeli povredu na radu jer ima slučajeva da im poslodavac nakon vraćanja na posao ne produži ugovor – upozorava Odžakovićeva.

Rad na određeno vreme po novom Zakonu o radu može da traje do dve godine, a ako postoje dogovoreni projekti i do pet godina. Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da poslodavci nemaju posla zbog čega nema ni potrebe za radnicima za stalno.

Dragutin Škrebić

Foto: EuroBlic / RAS SrbijaDragutin Škrebić

– Zabrinjavajući je i broj radnika koji su tehnološki višak ili su su ostali bez posla jer je firma propala. Zabrinjavajuće je i nelikvidnost privrede o čemu niko ne vodi računa, posebno država koja je od 2008. poreze i doprinose sa 52 odsto povećala na blizu 70 odsto – kaže Škrebić.

Sporazumni raskid uz overu Odžakovićeva ističe da je broj sporazumnih raskida ugovora manji u odnosu na ranije jer sada i radnik treba da potpiše takav ugovor i da se on overi u opštini – navodi Odžakovićeva.

Ranije se, dešavalo da tokom sklapanja ugovora o radu poslodavac primora radnika da potpiše i sporazumni raskid

Izvor: BLIC

Karikatura: Politika

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.