October 20, 2018

Amerikanci rekonstruisali “Kosovski boj” u okviru serijala o najvećim svetskim bitkama VIDEO

Amerikanci rekonstruisali “Kosovski boj” u okviru serijala o najvećim svetskim bitkama VIDEO

Jutjub kanal “Kraljevi i generali” objavio je zanimljivu animaciju Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna 1389. godine u blizini Prištine, između srpske i osmanske vojske.

Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I.

Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova – Miloš Obilić – uspio da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je rezultovao zarobljavanjem kneza Lazara.

Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju, prenosi B92.

Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobjedi, sredinom 15. vijeka pojavljuju se navodi o neriješenom ishodu i srpskom porazu. Iz tog razloga smatra se da je sama bitka završena pobjedom ili neriješenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posljedicama predstavlja otomansku pobjedu.

U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine.

(B92)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.