December 11, 2018

APOKALIPTIČNA SLIKA Iz nabujale Une vire krovovi vikendica

APOKALIPTIČNA SLIKA Iz nabujale Une vire krovovi vikendica

Krovovi vikendica vire iz nabujale Une. Potopljeni su plastenici, voćnjaci, prizemlja kuća u blizini Kostajnice.

Podsećamo, u Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rieke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  On je rekao da je u toku jučerašnjeg dana raspoređeno 1.500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom delu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1.500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Pašić je dodao da su rečice Tavija i Bubnjarica u koritima i da se Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, povukla, prenosi N1.

Una poplavila je desetak objekata u metima Kulen-Vakuf i Pokoj – navode iz Federalne uprave civilne zaštite

Na deonici regionalnog puta Kulen-Vakuf – Martin-Brod u mestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta koje je blokiralo saobraćaj. Izvršena je sanacija i omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom. Na oko 2,5 km od mesta gde je bilo klizište, došlo je do izlivanje Une na put u dužini od oko 20 metara, a visina vode na putu je 10 centimetara i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja.

U mestu Pokoj, na lokaciji Velhovo, na dva mesta poplavljena je lokalna putna komunikacija.

Cazinsku mesnu zajednicu Stijena, naselje Kaljikovići pogodila velika poplava. Naime, Mušića bare su pod vodom, put prema naselju Vilenjača je takođe neprohodan zbog velikih poplava, a kako saznajemo danas u toku dana, voda je i dalje u porastu gde meštani kažu da nisu zapamtili ovakav nivo vode na Mušića barama. Saobraćaj je preusmeren na alternativni put sa Vilenjače na Suljiće – Donja Koprivna dok se voda s poplavljenih područja ne povuče.

U Tržcu se otežano saobraća prema naselju Urga. Reka Horljava izlila se te poplavila most prema Vilanječi, i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena – Vilenjača.

U mestu Bajrići poplavljen je objekt poljoprivrednog gazdinstva. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je više intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih objekata, prosci Cazin.net.

Rijeka Sana i Sanica su se izlile u opštini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

U oštini Sanski Most poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.