August 06, 2020

BAHANALIJE NERADNIKA NA DRŽAVNIM JASLAMA: Uprava za indirektno oporezivanje UNIŠTAVA 2.707 ODUZETIH VOZILA

BAHANALIJE NERADNIKA NA DRŽAVNIM JASLAMA: Uprava za indirektno oporezivanje UNIŠTAVA 2.707  ODUZETIH VOZILA

Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala je oglas kojim traži najpovoljnijeg ponuđača za uništenje ili za otkup korisnih dijelova automobila uskladištenih na njenim lagerima širom BiH. Rashodovanje se odnosi na motorna vozila koja su oduzeta zbog carinskog prekršaja. Sve neophodne procedure za njihovo uništenje su u završene.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO, rekao je da će biti uništeno čak 2.707 vozila koja je Uprava godinama oduzimala. Tako bi, dodao je, dugogodišnji problem konačno trebao biti riješen.

– Usvojena je izmjena Uputstva o postupanju s oduzetom robom, čime je na jasan, transparentan i konkretan način propisana procedura postupka uništenja oduzetih vozila. Kako su se stekli svi uslovi, raspisali smo oglas i podijelili ga na četiri lota. Oni su vezani uz vozila koja se nalaze u skladišnim prostorima regionalnih centara UIO, a to su Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla – objasnio je Kovačević.Ranije je UIO objedinio konačne spiskove iz svih regionalnih kancelarija o pravosnažno oduzetim vozilima i tako došao do konačnog broja od 2.707 vozila. Ona se trenutno nalaze na mnogo lokacija širom BiH, na legerima Uprave, MUP-ova, kod prekršitelja i u Centralnom skladištu UIO.

– Vozila se trebaju uništiti zato što nikad nisu, a ni sada ne ispunjavaju uslove za uvoz i za daljnju prodaju. Nekad ranije, kad su uvožena, ta su vozila bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, kako je u to vrijeme bilo predviđeno zakonom – kaže Kovačević.

Nakon toga na snagu su stupili novi zakoni po kojima je bilo obavezno da vozila ispune minimalne tehničke uslove prije registracije.

– Neki od tih automobila nisu prošli test, pa idu u rashod. Ista sudbina čeka i vozila na kojima su prepravljeni brojevi šasije i motora te vozila kojima su izvršeni prekršaji ili kaznena djela. Vozila su iz razdoblja od 2000. godine pa dalje, s tim da su neka ušla u BiH prije više godina, ali je prekršaj otkriven tek nakon nekoliko godina – kazao je Kovačević.

(Avaz)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.