October 20, 2018

Baka kancelara Austrije rođena u Srbiji

Baka kancelara Austrije rođena u Srbiji

Predsjednik Narodne stranke Austrije Sebastijan Kurc (31) postao je prije dvije nedelje najmlađi kancelar Austrije svih vremena, a ispostavilo se da je njegova porodica porijeklom iz Temerina.

To navodi subotički portal koji se poziva na Fejsbuk stranicu pod nazivom „Sonntagsblatt – Eine deutsche Zeitschrift aus Ungarn”.

Prema podacima iznijetim na toj stranici, baka austrijskog kancelara je rođena u Temerinu 1928. godine pod imenom Magdalena Miler.

Kada su Titovi partizani stigli u Temerin oktobra 1944, oni su kao i mnoge ostale Nemce, i Magdalenu Miler protjerali iz rodnog mjesta. Kao mlada devojka, ona je nekako stigla zajedno sa porodicom u Donju Austriju, u selo Zogelsdorf, gdje se uskoro udala za poljoprivrednika Aoisa Dolera. Iz ovog braka rođena je ćerka Elizabeta, majka sadašnjeg kancelara Austrije.

Ona se nakon udaje za inženjera pod imenom Kurc, preselila u Beč i tamo je rodila sina Sebastijana. Prema pričanju u porodici, Sebastijan je tokom vikenda i školskih raspusta često posjećivao baku na selu koja je uvijek pripremala tradicionalnu nemačku hranu, prenosi portal Vajdašag Ma.

Ovu priču potvrđuje i Matična knjiga rođenih u Temerinu, kao i knjiga o temerinskim Nijemcima Vilhelmine Vir. Magdalena Miler je stvarno upisana u Temerinu u Matičnu knjigu rođenih 29. novembra 1928, od oca Mihalja Milera 24-godišnjeg poljoprivrednika (ime je upisano na mađarskom) i 19-godišnje majke Katalin Legler. Prema knjizi, Mileri su živeli u kući pod brojem 1459, ali je sada već nemoguće utvrditi koja je to kuća bila.

(Kurir.rs)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.