Februar 06, 2019

Bankari u RS milioneri sa samo 12 zarađenih plata

Bankari u RS milioneri sa samo 12 zarađenih plata

Ma koliko zvučalo nevjerovatno, pojedinci u Srpskoj za tek nešto više od godinu dana samo po osnovu plate zarade ni manje ni više nego milion maraka.

Tako, pored 145.000 radnika koji zarađuju ispod 650, te oko 30.000 onih koji dirinče za minimalac od 415 KM, u RS ima i radnika čija mjesečna plata u prosjeku ide i preko 75.000 KM. Naime, jedan bankar je za samo 12 mjeseci zaradio nevjerovatnih 920.000 KM i za samo godinu dana došao do svog prvog miliona.

Rame uz rame sa njim je još jedan bankar sa godišnjom zaradom od preko 880.000 KM, što znači da je njegova mjesečna plata u prosjeku iznosila preko 73.000 KM, odnosno da mu je do zarađenog miliona trebalo nepunih 14 mjeseci.

Od njih su, svakako, veći sretnici pojedini preduzetnici koji za godinu dana zarade i po nekoliko miliona maraka. Među njima je u proteklom periodu svakako najsretniji bio jedan trgovac, koji je od januara do decembra zaradio čak 6,8 miliona KM. Ovaj  preduzetnik je, tako, mjesečno u proseku zarađivao 566.500 KM, što znači da je jedna njegova dnevnica premašivala 1.550 KM, odnosno skoro dvije prosječne plate.

S druge strane svaki osmi zaposleni u RS koji radi za minimalnu platu od 415 KM, radi za dnevnicu od 18 KM, za koju mu se ne mili ni ustati iz kreveta, ali nema drugog izbora.

Takođe, u nezavidnoj poziciji je i svaki drugi zaposleni u Srpskoj, čija mjesečna plata ne prelazi 650 KM, što znači da oni ne mogu da zarade ni za trošak prehrane za jednu četvoročlanu porodicu, koji se, prema poslednjim statistikama, popeo na 700 KM.

Nije teško izračunati da onaj milioner sa početka naše priče 650 KM zaradi za samo sat i po rada, što sindikalci komentarišu kao nikad veću socijalnu raslojenost u našem društvu.

Svakako, još manje im u glavu ide činjenica da neko u RS uspije godišnje da zaradi 6,8 miliona KM. U šali kažu da bi radnik u privredi, sa platom od oko 550 KM, morao da radi cio milenijum, da bi zaradio ove pare.

– Ovo je još jedna dokaz da se u Srpskoj davno izgubio srednji sloj, odnosno, da imamo mali broj bogatih i armiju onih koji skromno žive ili jedva preživljavaju – kaže potpredsjednik Saveza sindikata RS, Tane Peulić.

PodsJeća da neki radnici u realnom sektoru rade i po deset sati, za platu koju pomenuti bankar zaradi za samo jedan sat.

U udruženjima potrošača objašnjavaju da su plate kojima radnici ne mogu ni da se prehrane, još jedna nedvosmislena potvrda siromaštva većeg dijela društva.

– Ti ljudi svojim primanjima ne mogu čestito ni da se najedu. Tužno je da imamo radnika kojima je u današnje vrijeme najvažnije da svojim porodicama obezbijede dovoljno hljeba, a živimo u 21. vijeku – kaže izvršna direktorka trebinjskog Udruženja potrošača “Oaza”.

Od pomenutih cifri u glavi se ipak najviše vrti penzionerima, koji razočarano poručuju da je ovaj život “nekom rat, nekom brat”.

– Među penzionerima je mnogo i onih koji primaju “minimalac” od 170 KM. Dakle, većina nema ni za one najosnovnije potrebe. Pomenuta astronosmka primanja ne možemo ni da zamislimo, jer smo samo na filmovima mogli da vidimo tolike pare. Nažalost, dok jedni preživljavaju zahvaljujući javnim kuhinjama i komadu hljeba iz kontejnera, drugi zarađuju svote od kojih se običnim smrtnicima zavrti u glavi – poručuju iz penzionerskih udruženja.

U BiH 525 milionera

Na računima u bankama u BiH štednja stanovništva dostigla je istorijski maksimum od čak 11,2 milijarde KM. Podaci Agencije za osiguranje depozita BiH pokazuju da ukupan broj deponenata u svim bankama iznosi 2,8 miliona.

Oko 2,74 miliona deponenata ima štednju do 50.000, a 41.408 njih preko ovog iznosa. Nekoliko istraživanja pokazalo je da u BiH živi oko 100 multimilionera, čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi KM.

Tu je i 525 milionera, a riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion KM i više.

/Euroblic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.