October 18, 2018

BEŽANIJA IZ BOSNE Iz BiH otišlo 2 miliona ljudi

BEŽANIJA IZ BOSNE Iz BiH otišlo 2 miliona ljudi

Više od dva milona ljudi iz Bosne i Hercegovine rasuto je širom sveta, poslednji je podatak Ministarstva za ljudska prava i izbeglice koji će državnim poslanicima biti predstavljen na sednici Predstavniškog doma Parlamenta BiH ove sedmice.

U ovoj informaciji, na nekoliko desetina stranica, Ministarstvo iznosi podatke koji su šokantni, ali čini se i nepotpuni s obzirom da nije tretirana 2016. u kojoj je po nekim istraživanjima BiH napustilo na desetine hiljada ljudi.

U analizi se navodi kako prostor BiH beleži dugu istoriju iseljavanja, te podsećaju kako se u periodu od 1948. do 1991. iz BiH iselilo 729.434 stanovnika, dok je  u ratnom periodu, od 1991. do 1995, oko milion stanovnika.

Prema podacima iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) od siječnja 1996. do ožujka 2001. BiH je napustilo 92.000 mladih ljudi.

Iz BiH se iseljava više nego iz Albanije

Prema podacima Svetske banke iz decembra 2015., stopa emigracije u BiH u odnosu na broj stanovništva u zemlji iznosi 44,5 odsto što BiH svrstava na visoko 16. mesto u svetu od ukupno 214 zemalja i teritorija na toj listi.

Prema istim podacima, sa ovako visokom stopom emigracije, BiH je znatno ispred Srbije (18%) i Hrvatske ( 20,9%), te čak i ispred Albanije (43,6%) koja је godinama bila vodeća zemlja u Europi ро stopi emigracije u odnosu na ukupno stanovništvo.

Iz BiH, stoji između ostalog u izvešću, sve češće odlaze cele porodice, dok je prosečna starost osoba koje su napustile BiH manja od 40 godina.

Glavni problem je loš život BiH, nepostojanje mogućnosti za zaposlenje i na koncu loše uređene sve sfere života.

Izvor: Dnevni list

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.