October 20, 2018

BIĆE RAKIJE AKO NIŠTA Dobar rod šljive zabrinuo Majevičane

BIĆE RAKIJE AKO NIŠTA Dobar rod šljive zabrinuo Majevičane

Zbog klimatskih i meteoroloških prilika, koje su pogodovale voću na planini Majevici, ove godine očekuje se rekordan rod. Uz to berba svih sorti šljiva biće ranije nego prethodnih godina za najmanje petnaestak dana. To je veoma zabrinulo majevičke voćare, jer će biti otežan plasman šljive i na domaćem i na stranom tržištu.

“Šljiva je ove godine dobro rodila u cijeloj Evropi, pa će mnoge zemlje, da bi zaštitile vlastitu proizvodnju, uvoziti manje voća s našeg područja, uprkos tome što mu je kvalitet veoma dobar”, kaže Darko Milošević iz Udruženja “Eko voće” iz Tutnjevca kod Ugljevika.

Ovakvo stanje značajno utiče i na otkupne cijene, jer je na tržištu znatrno višešljive nego ranijih godina.

“Kada se sve plati – berba, ambalaža, transport i drugo – voćarima neće ostati ništa za zaradu”, istiće Milošević.

Još jedna se nevolja nadvila na majevičke voćare – nema dovoljno radne snage, pa je nadnica berača šljive i do pedeset maraka.

“Nevalja kada rodi, ali i kada ne rodi. Sada je prerodilo, pa ne znamo šta ćemo sa velikim količinama šljive. Prihvatnih kapaciteta skoro i da nemamo, a jedino nam preostaje da voće prodajemo na kvantaškim špijacama i dajemo ga u bescjenje. Ako budemo pekli rakiju imaćemo dodatne troškove, a i tržište ovoga pića je zasićeno”,
kaže Milošević.

Berba ranih sorti šljive, naročito “stenleja”, stone sorte, je počela, a tržišta nema. Zbog toga su majevički voćari mnogo zabrinuti.

(BN televizija)

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.