October 22, 2018

Bicikl je izmišljen pre 2.000 godina? /video/

Bicikl je izmišljen pre 2.000 godina? /video/

Bicikl izgleda nije izmišljen u 19. veku, kao što se mislilo, već mnogo vekova ranije. Naučnici su naime, pronašli umetničko delo na zidu hrama u Indiji starog 2.000 godina, a koje prikazuje čoveka na biciklu.

Rezbarija je pronađena u hramu Pančavarnasvami u Indiji, sagrađenom tokom vladavine dinastije Čola. Graditelji indijskog hrama, starog dva milenijuma, predvideli su moderni bicikl, ukoliko su nalazi autentični, prenosi Miror.

Pravin Mohan, koji je pronašao ovu rezbariju i postavio njen snimak na Jutjub, kaže da se u mraku hrama oslikava neverovatno remek delo, koje prikazuje čoveka kako vozi bicikl, i to onakav kakav poznajemo danas.

“Istoričari kažu da je bicikl izmišljen pre 200 godina, ali kako je onda ovo delo nastalo u hramu koji je star dve hiljade godina?”, zapitao je Mohan.

Na to pitanje ni zvaničnici ni naučnici ne mogu da daju odgovor. Postoji, međutim, jedno moguće objašnjenje.

Naime, hram je renoviran 1920. godine, kada je bicikl već postao masovan proizvod. Vrlo je moguće da je neko bio impresioniran novim izumom, pa je želeo da svoj utisak zauvek zabeleži u kamenu.

Ovo je samo jedna od mogućih verzija, pošto još uvek ne postoji naučno potvrđeno saznanje o poreklu ovog umetničkog dela.

/b92/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.