Februar 22, 2020

BIH: Zoljom pucao na radar /foto/

BIH: Zoljom pucao na radar /foto/

 U Mostaru se dogodio novi oružani napad na policijske nadzorne kamere. Za razliku od prethodnih slučajeva, kada se uglavnom koristilo tzv. lako naoružanje, ovoga puta je pucano, ni manje ni više, nego iz raketnog bacača – zolje.

Policija traga za osobom koja je, vjerojatno s makadamskog proširenja pokraj magistralne ceste Mostar – Sarajevo u naselju Zalik, ciljala radar i pogodila podnožje stupa električne rasvjete na kojemu je stacioniran, piše Večernji list BH.

“Ostala je rupa u stubu, a prava je sreća da raketa nije završila u smjeru obližnje Inine benzinske pumpe ili pogodila vozilo u prolazu”,  kažu stanovnici iz sjevernog izlaza iz gradske zone ističući da, iako su trebale biti značajna karika u podizanju sigurnosti na viši nivo, ni policijske nadzorne kamere nisu sigurne.

mostar zolja

Podsjećaju da su lani u gotovo isto vrijeme, takođe usred noći, kada je policija i evidentirala prestanak signala, upravo ova kamara i odašiljač izrafalani s pet hitaca, kao i ona na izlazu s magistralnog puta prema Fortici i naselju Pasjak, gdje je bilo devet rupa od metaka. I ostale kamere su se nalazile na meti vandala koji su, osim oružja, koristili crni sprej, a sve valjda kako bi neometano mogli divljati svojim vozilima.

mostar-stup-radar

Podsjećamo, iz MUP-a HNK-a ranije je saopšteno kako je u planu postavljanje više od 76 kamera na 52 pozicije, a u testnoj fazi projekta “Sistem videonadzora za grad Mostar” postavljeno je njih desetak, i to na Tekiji, Španskom trgu, Šemovcu, M-17, Balinovcu…

Uz kamere su postavljeni i čitači registracijskih oznaka, takođe osigurani kroz donacije. Kako su rekli iz MUP-a, ukupna vrijednost planiranog projekta viša je od pola miliona maraka, a donacija ide po volji ljudi. I dok jedni imaju takvu volju, drugi su očito u sve ozbiljnijem “ratu s radarima”.

Foto: Večernji.ba

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. NAME

    U potpunosti ga podrzavam, cemu svrha radara kada su oni posakrivani i neobiljezeni, da se puni budzet kako bi se moglo lakse krasti? Svaki radar koji nije obiljezen bi trebao ovako da prodje, a ovi nazovi ih donatori bolje bi bilo da doniraju za znakove upozorenja od mogucih snimanja i znatno bi vise povecali sigurnost, toliko od mene 😀

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.