BIJELJINA Arheološki filmovi osmi put u Muzeju Semberije

BIJELJINA Arheološki filmovi osmi put u Muzeju Semberije

 

U Muzeju Semberije u Bijeljini danas počinje osma Smotra arheološkog filma koja se i ove godine realizuje u saradnji sa beogradskim Narodnim muzejom.
Publika će u februaru imati priliku da pogleda po dva filma autora iz Srbije, Njemačke i Italije i tri filma iz Slovačke.
Iz Muzeja najavljuju da su izabrani filmovi visokonaučnog kvaliteta i sa atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, zbog čega omogućavaju svima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju o značajnim i dragocjenim svjetskim spomenicima prošlosti.
– Filmovi sa ovogodišnjeg repertoara predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća iz prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda i vjerujemo da će biti atraktivni našoj publici – izrazili su očekivanje organizatori Smotre.
Filmovi će biti prikazivani svake srijede do kraja februara u prostorijama Muzeja Semberije od 18,00 časova, a ulaz za posjetioce je slobodan.
Smotru arheološkog filma će biti otvoren njemačkim filmom „Krvavi plijen“ o trgovini antičkim umjetničkim blagom koja se koristi i za finansiranje ratova i drugih vidova nasilja, a uslijediće srpski film „Dome, trapezoidni dome“ o građevinarstvu prije osam hiljada godina u Lepenskom viru.
Druge februarske srijede, gledaoce očekuju italijanski filmovi o starogrčkoj koloniji Kireni u Libiji po kojoj je čitav ovaj prostor u prošlosti nazivan Kirenaika, kao i podjeli pomorske moći između Etruraca, Feničana i Fokejaca.
U srijedu, 21. februara na repertoaru su filmovi slovačkog reditelja Stanislava Mance o proizvodnji metala, zanatima i duhovnom životu u bronzanom dobu.
Osma smotra „Arheološkog filma“ biće završena filmskim pričama o pljačkašima hramova i putu poznate kambodžanske statue od kmerskog hrama u džungli do aukcijske kuće „Sotbi“ u Njujorku i drevnim staništima u srednjem toku rijeke Kolubare.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.