Bijeljina: Biblioteka “dobila rat” sa internetom

Bijeljina: Biblioteka “dobila rat” sa internetom
Nove tehnologije i sve veće prisustvo interneta, nije uticalo na smanjenje ljubitelja pisane riječi. Bar je tako u Bijeljini. Biblioteke sve bogatijim knjižnim fondovima još privlače čitalačku publiku. Јedini problem je nedostatak novčanih sredstava, pogotovo u posljednjih deset godina od kako su materijalne troškove rada gradskih biblioteka preuzele lokalne zajednice.
Narodna biblioteka Filip Višnjić u Bijeljini kalendarsku godinu završava sa rekordnih 9.500 članova i blizu 180.000 posjeta. Istovremeno, skromna izdvajanja grada za materijalne troškove omogućila su nabavku novih knjiga za samo 2.000 konvertibilnih maraka.

– Finansijska sredstva za rad biblioteke su uvijek minimalna. Materijalni troškovi su, da napravimo poređenje, sada su manji nego što su bili prije desetak godina kad smo imali tri puta manje članova u biblioteci – ističe Јovan Cvjetković, direktor Narodne biblioteka Filip Višnjić u Bijeljini.

Bibliotekari se, uprkos nedostatku sredstava, trude da privuku što veći broj čitalaca, posebno mladih. Većina ih organizuje promocije knjiga, književne večeri, radionice, festivale i slične programe. Bez obzira na nove tehnologije, knjiga ne gubi na značaju.

– Mladi su danas informatiči pismeni, a svojim dolaskom u biblioteku oni žele da nešto nauče, nešto novo da steknu, neka nova znanja, neki novi pogled na svijet, a prema tome bibliotekar mora da prati sve nove trendove, sve tokove, da zna naći informaciju – priča Aleksandar Rendić, viši bibliotekar NUBL-a.

Većina biblioteka u Srpskoj pokrenula je i proces digitalizacije knjižnog fonda. Već od početka naredne godine primjenjivaće se i elektronska pozajmica knjiga.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.