October 20, 2018

BIJELJINA Biblioteka Eparhije zvorničko-tuzlanske čuva 30.000 knjiga

BIJELJINA Biblioteka Eparhije zvorničko-tuzlanske čuva 30.000 knjiga

Bijeljinci mogu besplatno da se učlane u biblioteku Eparhije zvorničko tuzlanske i da koriste knjige iz njene bogate riznice.

U biblioteci Eparhije zvorničko – tuzlanske građanima Bijeljine na raspolaganju je blizu 30.000 knjiga, monografija i publikacija, koje su sakupljane decenijama i od kojih neke imaju i izuzetnu istorijsku vrednost.

Osim teološke literature, biblioteka raspolaže velikim brojem istorijskih i pravnih knjiga, kao i serijskih publikacija.

Čitaoci različitih afiniteta ovde mogu pronaći neko zanimljivo štivo prvenstveno iz istorije i beletristike.

Biblioteka raspolaže delima književnih klasika, kao i savremenih domaćih i stranih autora.

Pored srpskog jezika, za teološku misao važne su knjige na ruskom i grčkom, a čitaocima su na raspolaganju i dela na engleskom, francuskom i drugim jezicima.

Najviše naslova nabavljeno je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, koje su prema rečima stručnjaka, bile zlatne godine crkvene literature jer je tada mnogo knjiga napisano, objavljeno ili prevedeno. Veliki broj tih dela je pridružen ovoj biblioteci, neke kao poklon autora, a neke su i kupljene.

– Rad ove biblioteke je pre svega misijski, to jest mi propovedamo jevanđelje, reč Hristovu, dakle to je naš zadatak ne samo u crkvi nego i u biblioteci. Dolaze nam srednjoškolci, studenti, kao i penzioneri. Ono što čini posebnom ovu biblioteku jeste da ona spada u specijalne biblioteke, a među prvim crkvenim bibliotekama je koja ima školovan kadar, koji prate savremene bibliotečke standarde, a opet ne odstupaju od crkvenosti – kaže bibilotekar đakon Nemanja Erak.

Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija

On dodaje da se u ovoj biblioteci čuvaju izuzetno vredne i značajne knjige među kojima ima i ručno prepisanih knjiga iz 15 veka, kao i prvih štampanih knjiga na srpskom jeziku iz štamparije Crnojevića, mileševske štamparije i štamparije Đorđa Vukovića iz Venecije.

– Posebna dragocenost, koja se čuva u ovoj biblioteci su rukopisne i stare štampane knjige stare i više vekova. U najvećem broju slučajeva reč je o molitvenicima i bogoslužbenim knjigama, koje su koristili sveštenici i monasi – naglasio je đakon.

Navodi da će u narednom periodu poseban zadatak biti restauracija i zaštita kao i kataloška obrada knjiga i opis svakog primerka.

Urađen je elektronski katalog za koji je planirano da u dogledno vreme postane dostupan na internetu, a bibliotekari će raditi i na digitalizaciji knjiga.

Besplatno učlanjenje

Učlanjenje u biblioteku je besplatno, a čitaoci će moći da pozajme po jednu knjigu na najviše mesec dana.

Blagoslovom episkopa Fotija moguće je iznositi knjige iz čitaonice koja je otvorena svakog radnog dana od 8.30 do 15.30.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.