BIJELJINA Bobar banka gubi sporove sa radnicima

BIJELJINA Bobar banka gubi sporove sa radnicima

Bobar banka u stečaju izgubila je veliki broj sporova koje je pokrenula protiv bivših radnika firmi iz sastava Bobar grupacije s ciljem naplate fiktivnih kredita. Osim što su povjerioci ostali bez miliona maraka lažnih kredita koji su samo u papirima uzeli radnici, propala banka nije platila troškove izgubljenih postupaka, na što je sud obavezao i protiv nje su pokrenuti izvršni postupci, saznaje portal CAPITAL.ba.

Bobar banka je pokrenula oko 300 sudskih postupaka teških 18 miliona KM za naplatu kredita koje su podizani na ime radnika.

Međutim, sudovi su mahom počeli da odbacuju tužbe Bobar banke i usvajaju protivtužbene zahtjeve koje su radnici podnosili, a kojima su tražili da se utvrdi ništavost ugovora o kreditima.

Advokat radnika Aleksandar Popović uputio je Bobar banci zahtjev za isplatu troškova postupka na koje je sud obavezao presudama u korist radnika.

Popović je za CAPITAL rekao da je donesen veliki broj presuda u sporovima tzv. „fiktivni krediti“ od kojih su neke postale izvršne te zatražio da one budu sprovedene i da banka plati troškove parničnog postupka.

„Privredni sud je dosad presudio u nekih 40-ak postupaka u korist radnika, utvrdio da su ništavi ugovori o kreditu i odbio tužbeni zahtjev banke da se utvrdi isplata duga radnika prema njima“, rekao je on.

Kaže da je više od deset presuda postalo pravosnažno, a da se 20-ak nalazi na Višem privrednom sudu.

„Imamo i odluke Vrhovnog, kao i Ustavnog suda koje su u našu korist, tako da su svi oni zauzeli stav i vidimo u kojem pravcu će ići ostali sporovi. Ja sam u više navrata slao dopise banci da se počnu plaćati troškovi postupaka koji su nam dosuđeni i da se ne prave novi troškovi banci, ali oni su se u potpunosti oglušili o to i mi smo već pokrenuli sedam izvršnih postupaka. U jednom postupku smo naplatili dosuđenih 10.000 KM“, kazao je Popović.

On je istakao da očekuje namirenje u svim ostalim predmetima kao i da bi do kraja godine trebalo da dobiju još oko 180 do 200 sporova protiv banke koji će biti izvršni.

Novoimenovana stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković rekla je danas za CAPITAL da se još uvijek nije detaljno upoznala sa svim problemima u banci te da ne može da komentariše ove predmete.

„Nisu svi sporovi još završeni, ja nisam uspjela još sve da anliziram tako da ne mogu dati pravu informaciju u ovom trenutku. To je veoma komplikovan predmet“, kazala je ona.

/capital/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.