Bijeljina: Borislav Gavrić predstavio izabrana djela

Bijeljina: Borislav Gavrić predstavio izabrana djela

U Narodnoj biblioteci „Filip Vošnjić“ predstavljena su izabrana djela osamdesetdvogodišnjeg književnika Borislava Gavrića. Gavrić je objavio desetak knjiga poezije za djecu i odrasle, knjigu pripovjedaka , pet romana i monografiju “Orahovica na Ozrenu”, posvećnu njegovom rodnom selu. Njegov bogati književno –stvaralački opus, dug više od 30 godina, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, ocijenili su recezenti.

Pred bijeljinskom publikom se našlo izabranih pet knjiga – “Na carskoj cesti”, “Miris baruta”, “Učiteljica i druge priče”, “Slike iz zelene bašte”, te “Soneti”, od kojih su četiri za odrasle, a jedan za djecu i omladinu.

– 30 godina poslije objavljene prve knjige pripovjedaka sam da saberem ono što je najvažnije, što sam mislio da je najbitnije u pet knjiga. To je u stvari sva moja proza. Јa sam više prozni pisac nego što sam pjesnik iako pokušavam da pišem pjesme. Tu je mojih pet romana. Četiri su romana za odrasle a jedan za djecu i mlade.

Borislava Gavrića odlikuje žanrovska raznovrsnost. On piše kratku priču, novele, romane i poezije, a teme uzima iz raznih područja i obuhvata veliki vremenski period rekao je o književnom opusu profesor Cvijetin Ristanović.

– On opisuje život u BiH od dolaska Austrougarske na ove prostore, preko ta dva naša nesretna velika rata, Prvog i Drugog svjetskog rata. Međuratnog perioda, poratnog kada je stvorena SFRЈ i najzad obuhvata građanski rat od 1992 do 1995. godine – priča Ristanović.

Autor je ostavio neizbrisiv trag u srpskom jeziku i književnosti, ocjenili su i recezenti

– Ovakav rezultat postići za života, verujte mi to nije mala stvar – napominje recezent Senahid Nezirović.

Gavrić je član Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i Matice Srpske. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a nosilac je i Zlatne značke Kraljeve krune i zvanja Srpski vitez.

/RTRS/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.