October 16, 2018

BIJELJINA Crvena paprika siguran posao

BIJELJINA Crvena paprika siguran posao

Šansu da se zaposli, oživi poljoprivrednu proizvodnju, ali i obezbijedi plasman proizvoda na tržište imaće određen broj nezaposlenih sa područja Bijeljine ako u narednom periodu počnu sa proizvodnjom crvene paprike, veoma tražene u prehrambenoj industriji.

Oni će kroz projekat, koji zajedno sprovode Centri civilnih inicijativa, grad Bijeljina, bijeljinska filijala Zavoda za zapošljavanje, Prehrambena industrija „Sava Semberija“ i Ustanova za obrazovanje odraslih „Dositej“ iz Bijeljine, imati siguran plasman proizvoda na tržište te potrebnu edukaciju i podršku koja će pratiti proizvodni proces.

Nakon sugestija poljoprivrednih proizvođača, javni poziv za podizanje zasada i proizvodnju crvene paprike je ponovljen 5. decembra i trajaće do kraja ove godine.

– Mi smo sada u ovom ponovljenom pozivu modifikovali uslove. Tako je smanjena obaveza korisnika programa da se nakon ciklusa proizvodnje i prodaje crvene paprike preregistruje iz nekomercijalnog u komercijalno gazdinstvo na 12 mjeseci. Taj uslov je olakšan na sugestiju poljoprivrednika – rekla je koordinatorka projekta u ime Centara civilnih inicijativa Ana Lučić.

Dodala je da je u prvom pozivu, koji je bio raspisan 1. novembra, uslov bio da aplikant mora da ima nekomercijalno gazdinstvo registrovano najmanje šest mjeseci prije prijave na ovaj javni poziv, a sada je potrebno da ima registrovano nekomercijalno gazdinstvo u trenutku podnošenja prijave.

– Takođe, podnosilac prijave ne mora biti vlasnik zemlje, već može da ima pravo raspolaganja korišćenja zemljišta da bi mogao da zasadi papriku – rekla je ona.

Grad Bijeljina učestvuje u projektu sa oko 27.000 evra. Kada prođu cjelokupan proces proizvodnje, partner u projektu „Sava Semberija“ otkupiće sav rod.

– Cilj Gradske uprave u Bijeljini jeste da bude uspostavljena saradnja između proizvođača i prerađivača, što je ovim projektom omogućeno, ali i da se da šansa za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje nezaposlenosti – rekao je Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

U Zavodu za zapošljavanje podržavaju projekte ovakve vrste, a tokom protekle dvije godine u Bijeljini je kroz različite projekte, koji su realizovani s ciljem smanjenja nezaposlenosti, uložio oko 1,5 miliona KM.

– Uslovi koje podnosilac mora da ispuni su da je aktivni tražilac posla na Zavodu za zapošljavanje u Bijeljini te da je nosilac nekomercijalnog gazdinstva, da posjeduje 2,5 dunuma zemljišta na kojem će proizvoditi crvenu papriku te da ima prebivalište u Bijeljini – rekao je viši stručni saradnik u Filijali bijeljinskog Zavoda za zapošljavanje Željko Kusturić.

Prema njegovim riječima, semberski poljoprivrednici su iskazali veliko interesovanje za ovaj projekat, posebno nakon modifikovanja uslova za prijavu na ponovljenom javnom pozivu.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.