Decembar 09, 2019

BIJELJINA Grawe preuzeo nekadašnje Bobar osiguranje, sada Atos osiguranje za 23 miliona KM!

BIJELJINA Grawe preuzeo nekadašnje Bobar osiguranje, sada Atos osiguranje za 23 miliona KM!

Osiguravajuća kuća Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i MG Mind potpisali su u utorak ugovor o kupoprodaji težak više od 23 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje Atos, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Idućih dana na Banjalučkoj berzi cjelokupan kupoprodajni ugovor trebalo bi da se okonča blok poslom akcijama Atosa.

MG Mind Mrkonjić Grad vlasnik je 99,6 posto akcija Atosa, dok je ostatak u vlasništvu Bobar Grupe, Holding Drinatransa i Univerzala iz Bijeljine.

Atos, za sada, neće biti spojen sa Grawe Banjaluka, odnosno nastaviće poslovati kao posebno pravno lice.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu auto-osiguranja kojim se do sada nisu bavili.

Inače, Grawe Sarajevo je u martu prošle godine zvanično preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 miliona KM i tržišnim udjelom od 5,72 posto.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM.

Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila je 2,29 miliona KM. U isto vrijeme prošle godine, neto dobit osiguranja je bila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći dio prihoda, oko 10 miliona KM, čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja.

Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 miliona i veći su za 4,4 miliona KM nego u istom periodu lani.

Dugoročne obaveze nema, dok su kratkoročne obaveze ovog osiguranja sa 30. junom iznosile 20,6 miliona KM.

Izvor: Capital.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.