BIJELJINA Istorija grada na razglednicama sačuvanim u muzeju /foto galerija/

BIJELJINA Istorija grada na razglednicama sačuvanim u muzeju /foto galerija/

Ljetovanja, kao i sva putovanja prilike su da se prijateljima pošalju razglednice. Barem je to bila praksa nekada, prije e-mail i mobilne komunikacije. Ne znamo kada ste posljednji put poslali razglednicu, ali da li ste se zapitali kada se pojavila prva razglednica vašeg grada i kako je izgledala?

Prva prava razglednica na svijetu, tvrde kartofili, štampana je na srpskom jeziku ćiriličnim pismom 1871. godine u uredništvu lista „Zmaj“ u Beču.

Štampana je na prijedlog geodetskog oficira Petra Manojlovića iz današnjeg Srbobrana, u saradnji sa Jovanom Jovanovićem Zmajem. Od vremena kada su se pojavile u trećoj četvrtini 19. vijeka, pa do današnjih izdanja, razglednice predstavljaju veoma rasprostranjen vizuelni materijal, i čine značajan dio vizuelne kulture modernog doba.

U BiH se pojavljuju nakon austrougarske okupacije gdje i sama vlast vrši popularizacije ove vrste konverzacije, radi popularizacije gradova, prirodnih ljepota, kaze Tanja Lazić, kustos Muzeja Semberije.

Prva forma razglednice do 1906.godine bila je zanimljiva jer je na licu postojao crtež ili fotografija, a na istoj stranici prostor za pisanje poruke, dok je na poleđini bilo mjesto za pisanje adrese primaoca. 1906. se mijenja forma i to je ona koju i danas poznajemo.

Razglednice omogućavaju proučavanje urbanog razvoja grada, praćenje promjena izgleda njegovih dijelova, odnosno omogućavaju proučavanje istorije arhitekture grada. Izrada razglednica je u to vrijeme bila uglavnom privatna inicijativa.

Muzej Semberije raspolaže fondom od oko 1500 razglednica od kojih je oko 200 stare Bijeljine.

/za ilustraciju ovog članka koristili smo razglednice iz arhive sajta semberske.com a deo njih pogledajte na linku https://www.facebook.com/pg/semberskecom/photos/?tab=album&album_id=467835753307584 /

(BN)

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.