Februar 06, 2019

BIJELJINA Izgradnja sistema za navodnjavanje na području Donjeg Crnjelova počinje u martu

BIJELJINA Izgradnja sistema za navodnjavanje na području Donjeg Crnjelova počinje u martu

Izgradnja sistema za navodnjavanje oranica na području Donjeg Crnjelova kod Bijeljine počeće u martu. Tender,  vredan 3,8 miliona maraka, raspisan je, a izvođač radova bi trebalo da bude izabran do polovine februara.

Sistemom distributivnih cevovoda sa pumpnim stanicama voda iz kanala Stara Dašnica biće dovedena do privatnih poljoprivrednih parcela, na kojima se obavlja povrtarska proizvodnja, na ukupnoj površini od oko 470 hektara.

Sembersko selo Crnjelovo, sa oko 5.000 stanovnika u oko 1.400 domaćinstava, bilo je među najvećim proizvođačima povrtarskih kultura u bivšoj BiH i Jugoslaviji.

Uz glavnu kanalsku mrežu u Semberiji planirano je da se obezbedi navodnjavanje za oko 10.000 hektara površina pod povrtarskim i ratarskim kulturama.

Ovaj projekat podrazumeva i 40 pumpnih stanica i oko 320 kilometara cevovoda u selima Kojčinovac, Obarska i Crnjelovo. Izgradnjom sistema za navodnjavanje poljoprivrednicima u Srpskoj biće omogućena jeftinija i sigurnija ratarska i povrtarska proizvodnja.

Među prvima koji će dobiti mogućnost korištenja dvostruko jeftinijeg navodnjavanja povrća je poljoprivrednik Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova. Na pet dunuma proizvodi papriku, paradajz i kupus.

-To se odnosi na oranice na kojima je plastenička proizvodnja intenzivna. Tu proizvodimo povrće, ali i ratarske kulture. Rečeno nam je da će glavni vod ići sa kanala Dašnica, a infrastruktura će biti dovedena do svake parcele. To će nam omogućiti jefitniju i sigurniju proizvodnju povrća – kaže ovaj semberski povrtar.

Klimatske promene, koje uzrokuju sve toplija leta sa niskim nivoom vlažnosti, sve više ugrožavaju agrar, i to ne samo u Republici Srpskoj već i u okruženju.  Stručnjaci upozoravaju da suša smanjuje prinose  od 30, pa do čak 70 odsto i tvrde da poljoprivredna proizvodnja ima izvesnu budućnost samo na područjima koja je moguće navodnjavati.

Prema Studiji održivog razvoja irigacionog sistema, koju je uradilo Ministarstvo poljoprivrede, u Srpskoj se može navodnjavati oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iako semberska ravnica, za razliku od mnogih drugih područja RS i okruženja, ima velike količine vode, ovde se navodnjava tek oko 2.000 hektara.

U resornom ministarstvu su naglasili da je vrednost projekta oko 3,8 miliona maraka, koji će biti obezbeđeni iz sredstava Svetske banke. Sa 15 odsto učešća u finansiranju projekta učestvuje i grad Bijeljina.

Semberija je izrazito poljoprivredni kraj. Plodna zemlja i klimatske prilike preduslov su za uspešnu proizvodnju zdrave hrane. Uz adekvatnu podršku republičkih i lokalnih nadležnih institucija, ovo je jedan od resursa kojim može da se poboljša opšta privredna slika i položaj stanovnika ne samo ove regije, nego i cele Srpske.

Doprinos za vodu

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojašnjava da će lokalna zajednica obezbediti sredstva iz doprinosa za vodu.

-Taj grant možemo koristiti samo uz odobrenje ministarstva, te ćemo jedan deo uložiti u eksproprijaciju, a drugi za navodnjavanje – precizirao je gradonačelnik Mićić.

/Blic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.