August 14, 2020

BIJELJINA Izgradnja stanova za interno raseljena lica i izbjeglice iz Hrvatske

BIJELJINA Izgradnja stanova za interno raseljena lica i izbjeglice iz Hrvatske

 

U Amajlijama su danas počeli radovi na izgradnji dvije zgrade, sa ukupno 30 stanova, koje se grade u okviru projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, potprojekat BiH3.
– Stanovi su namijenjeni interno raseljenim licima i izbjeglicama iz Hrvatske koje žele lokalnu integraciju. Nadamo se da ćemo nakon završetka ovog projekta uspjeti da stambeno zbrinemo skoro sve korisnike alternativnog smještaja, a u saradnji sa Gradskom upravom pokušaćemo da pronađemo i one koji se ne javljaju na javne pozive i pokušamo i njima pomoći – naveo je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, koji je izrazio očekivanje da će ove dvije zgrade biti završene u roku od godinu dana.
Gradska uprava je do sada, osim zemljišta, izdvojila oko 40.000 konvertibilnih maraka za građevinsku dozvolu, sve neophodne saglasnosti i ostale administrativne troškove.
– Obaveza Gradske uprave je i da obezbijedi i upotrebnu dozvolu i tehnički prijem – naveo je gradonačenik Mićo Mićić.
Za dva objekta koja će se graditi Vlada Republike Srpske obezbijedila je oko milion i po konvertibilnih maraka donatorskih i kreditnih sredstava.


Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović istakao je da je Regionalni stambeni program najznačajniji u BiH, te da je njegova ukupna vrijednost preko 100 miliona evra, od čega je najveći dio sredstava donacija Evropske unije i Amerike, dok je dio sredstava obezbijeđen na osnovu kreditnih zaduženja entitetskih ministarstava.
– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je glavni implementator u ovom projektu, zajedno sa resornim entitetskim ministarstvima i lokalnim zajednicima. U okviru ovog potprojekta BiH3 na državnom nivou biće izgrađeno oko 500 stanova , od čega 280 u Republici Srpskoj, a 220 u Federaciji BiH – pojasnio je Jović.
Prema njegovim riječima, nakon ove dvije zgrade slijedi i izgradnja zgrade sa 17 stanova, koja će zapravo predstavljati zatvaranje kolektivnih smještaja, što je izuzetnog značaja za ljude koji su oko 20 godina živjeli u njima.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.