December 11, 2018

Bijeljina- Izložba radova mladih ikonopisaca

Bijeljina- Izložba radova mladih ikonopisaca

U Bijeljini je otvorena izložba radova učenika škole ikonopisa “Odigitrija” i kreativne radionice Eparhije zvorničko-tuzlanske “Da ono što jesmo sačuvamo kroz vijekove”. Izložbu je otvorio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Kada se govori o ikoni, govori se o duhovnoj ljepoti, o preobraženoj, hristovljevoj ljepoti, rekao je vladika Fotije otvarajući izložbu, i najavio, da će po ugledu na školu ikonopisa “Odigitrija” iz Bijeljine biti osnovane slične škole.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je nedavno u Doboju razgovarao o mogućnostima da se u tom gradu pokrene slično udruženje, gdje bi se djeca upoznala sa crkvenom kulturom ikonopisa i freskopisa. Naveo je da bi to bilo veoma važno za  očuvanje crkvene umjetnosti.

Izložba je otvorena povodom dvanaestogodišnjice postojanja škole ikonopisa u Bijeljini koju je do sada uspješno pohađalo oko 800 polaznika.

Vaso Popović, osnivač škole ikonopisa, rekao je da su uručili diplome za 11 učenika koji su nakon trogodišnjeg školovanja upoznali azbuku pravoslavnog ikonopisa i stekli neophodna znanja da se nazovu ikonopiscima.

Nataša Samardžić ponosna je na svoju diplomu i diplomski rad, ikonu koja će stajati na zidu crkve u Tobutu.

Ona kaže da je tu ikonu radila duže od dva mjeseca, te da sadrži mnogo detalja. Istakla je da je počastvovana što je njen rad istaknut u centralniom dijelu hrama.

Osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kroz kreativnu radionicu omogućeno je izučavanje i drugih vidova likovnog izražavanja, te pripremna nastava za upis na likovne akademije.

Izvor:RTRS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.