October 16, 2018

Bijeljina: Kad se domaćinu rodi sin, običaj je bio da organizuje trke konja

Bijeljina: Kad se domaćinu rodi sin, običaj je bio da organizuje trke konja

Zaljubljenici u dobre konje i konjički sport okupili su se tokom proteklog vikenda u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine. 

Bez uvjeta

Đojo Krstić, jedan od najstarijih članova Konjičkog kluba „Semberija”, formiranog davne 1931. godine, podsjetio je na stogodišnju tradiciju konjičkog sporta u Semberiji.

Hroničari navode da je 1893. godine bijeljinski odgajivač rasnih trkaćih konja Salihbeg Salihbegović, veleposjednik iz Bijeljine, učestvovao na konjičkoj trci od Bihaća do Sarajeva. Prve konjičke trke organizovane su u Bijeljini 1897. godine.

– Imajući u vidu dugogodišnju tradiciju, klub nije zaslužio stanje u kakvom se danas nalazi. Ne posjeduje vlastite prostorije, neriješen je status hipodroma na Obriježi, koji se tako zove samo na papiru. Prije stotinu godina Bijeljina je imala ograđen prostor na hipodromu, a danas nema ni elementarne uslove za organizovanje konjičkih trka – kaže Krstić.

Stanislav Jovanović, istinski zaljubljenik u konje i konjički sport, kaže da su nekad u Semberiji organizovane takozvane narodne trke konja.

Dolaskom Austro-Ugarske na ove prostore uvedena su i nova pravila u konjičkom sportu.

Čeze s dva točka, takozvane sulke
Čeze s dva točka, takozvane sulke

Značajni datumi

– Narodne konjičke trke organizovane su povodom značajnih datuma i praznika. Običaj je bio da, kada se domaćinu rodi sin, on organizuje konjičke trke. Vijesti o lijepim događajima prenosile su se na konjičkim trkama – kaže  Jovanović te dodao da su se konjičke trke nekada zvale “konjotrk”, kao i da su organizovane trke čeza s dva točka, takozvanih sulki.

Vidić novi predsjednik  

Na sjednici Skupštine Konjičkog kluba „Semberija“ za novog predsjednika Upravnog odbora kluba, umjesto dosadašnjeg Čedana Pavlovića, izabran je Grozdan Vidić. On će na tom mjestu biti naredne četiri godine.

Izvor: AVAZ

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.