Oktobar 15, 2019

Bijeljina: Kredit umjesto refinansiranja prethodnog duga

Bijeljina: Kredit umjesto refinansiranja prethodnog duga

 

Odbornici Skupštine Grada Bijeljina usvojili su danas odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od četiri miliona konvertibilnih maraka, umjesto ranije najavljenog refinansiranja 15,9 miliona KM postojećih kreditnih obaveza.
– Nakon ponovne konsultacije sa Ministarstvom finansija Republike Srpske o mogućnostima rješavanja problema u vezi sa poslovanjem Grada, odlučili smo da nedostatak sredstava obezbijedimo po osnovu novog kreditnog zaduženja. Planirani kredit dobija se na deset godina, uz maksimalnu kamatnu stopu od četiri odsto i grejs period od godinu dana – naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, napominjući da ni novim kreditom neće biti narušen zakonski limit zaduženja Grada od 18 odsto, u odnosu na ostvarenje prihoda u prethodnoj godini.
Kao razlog za donošenje odluke o novom zaduživanju istaknuto je da će Bijeljina po godišnjem obračunu za 2016. godinu imati najmanje dva miliona maraka neizmirenih obaveza koje su nastale zbog neostavarenih planiranih prihoda.
Od već donesene odluke o refinansiranju 15,9 miliona KM postojećih kreditnih obaveza odustalo se zbog toga što banke registrovane u Republici Srpskoj nisu mogle da obezbijede ovaj iznos novca za refinansiranje postojećeg duga ili su ponudile visoke kamate, a ostale banke su tražile preduge rokove za odgovor.
– Na osnovu sagledanih ponuda nisu se mogli dobiti očekivani efekti. Reprogramirani dug obezbijedio bi određeno rasterećenje na godišnjem nivou, ali ukupni dodatni troškovi nemaju opravdanje u upravljanju javnim finansijama – istakao je gradonačelnik Mićić, dodajući da bi kamatna stopa za refinansiranje duga od 15,9 miliona bila duplo veća od kamatne stope na novi kredit od četiri miliona.

Iz novog kredita od četiri miliona KM, dva miliona biće upotrebljena za finansiranje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda, a dva miliona KM za kapitalne projekte, kao što su nastavak izgradnje kanalizacione mreže (ORIO projekat) i nastavak izgradnje infrastrukture u Industrijskoj zoni.
Ukupno zaduženje Grada trenutno iznosi 31 milion KM, uključujući glavnicu, kamate i garancije, a sva prethodna kreditna zaduženja utrošena su na projekte iz oblasti infrastrukture, obrazovanja i zdravstva.
– Sve svoje kreditne obaveze redovno servisiramo. Zahvaljujući dosadašnjim kreditima izgrađen je Centar za visoko obrazovanje i Bolnica „Sveti Vračevi“, što nije bila obaveza lokalne zajednice. Naša obaveza je bilo unapređenje infrastrukture, pa smo od kredita učestvovali u izgradnji zaobilaznice i ušli u projekat izgradnje kanalizacije – podsjetio je Mićić.
Na današnjoj sjednici Skupštine imenovani su načelnici deset odjeljenja u Gradskoj upravi, čime je kompletirana gradska administracija.
Za načelnika Odjeljenja za finansije izabran je Slavko Bašić, Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović, Odjeljenja za prostorno uređenje Miladin Rakić, Odjeljenja za privredu imenovan je Dejan Savić, Odjeljenja za društvene djelatnosti Samer el Šeik, Odjeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević, Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Radomir Marjanović, Odjeljenja za opštu upravu Jelena Savić, Odjeljenja komunalne policije Ratomir Draganić i Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.
Na sjednici su imenovani i direktori Doma zdravlja – Duško Milovanović, Vrtića „Čika Jova Zmaj“ – Slaviša Vujanović i Banje Dvorovi – Petar Vidaković.
Odbornici su danas usvojili i regulacioni plan „Centar Grada“, kao i izmjene dijela plana parcelacije „Hase-Brijesnica“.

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.