October 19, 2018

BIJELJINA Ljubav prema umetnosti spojila privrednike i penzionere

BIJELJINA Ljubav prema umetnosti spojila privrednike i penzionere

Udruženje likovnih umetnika „Sveti Luka“ danas broji tridesetak članova među kojima, osim afirmisanih umetnika, ima i privrednika, intelektualaca, radnika i penzionera, koji se profesionalno ili iz hobija bave slikarstvom i izradom umetničkih rukotvorina.

– Naši članovi se bave različitim profesijama, ali ih ljubav prema slikarstvu i umetnosti povezuje u jednu celinu – rekao je predsednik udruženja likovnih umetnika „Sveti Luka“ Panto Pantić.

Ističe da udruženje, koje je osnovano pre 15 godina, svake godine broji sve više članova.

– Postajemo regionalno udruženje jer nam se priključuju i članovi iz susednih opština i gradova ne samo u regiji, nego i u susednoj Srbiji – navodi Pantić.

Tradicionalno pred kraj godine organizuju veliku izložbu u bijeljinskoj Galeriji, koju svi Semberci mogu da pogledaju do kraja godine. Izložba je prodajnog karaktera.

Pantić kaže da su na ovoj izložbi radove predstavila 33 umetnika te da su zastupljene skoro sve likovne tehnike.

To je mnogima jedina šansa da se predstave javnosti.

– Sve naše izložbe su veoma posećene jer pružaju priliku svim umetnicima, kako akademskim tako i onim koji se nalaze na samim počecima slikanja i umetničkog poziva da se predstave publici – navodi Pantić.

Sa posebnim zadovoljstvom ističe da su mladi umetnici koji su se priključili Udruženju već stasali.

– Imamo nekoliko polaznika koji su sada studenti Akademije umetnosti u Banjaluci, tako da ćemo uskoro imati i akademski obrazovane članove – rekao je Pantić.

Ikonopisac i član Udruženja Mirna Jovanović prepoznala je svoju šansu za afirmaciju u ovom udruženju.

– Članovima ovo udruženje mnogo znači, jer dva puta godišnje možemo da izložimo svoje radove, da se družimo, razmenimo iskustva, konkurišemo na neki literarni konkurs ili neku koloniju – navela je ona.

Zoran Milinković Zee godinama izlaže radove na godišnjoj izložbi Udruženja „Sveti Luka“. Radi tehnikama olovka i tuš, a ove godine malo je odstupio od svog prepoznatljivog stila.

– Ovaj put sam uradio nešto totalno drugačije, kombinaciju akrila na platnu sa nekim drugim tehnikama. Sami motivi me vežu za muziku i ovo podneblje, to me je nekako i inspirisalo da budem drugačiji – rekao je on.

Tvrdi da dobar slikar zna da prepozna bitan trenutak, koji će ga inspirisati da svoje viđenje prenese na platno.

– Semberija je jako inspirativna za pejzaže, koji su priča za sebe, oni imaju dušu – rekao je Milinković.

Među Sembercima mesto za svoje pejzaže na izložbi našao je i slikar Stojan Aničić iz susedne Mačve.

– Radim tehnikom ulje na platnu, a publici u Bijeljini predstavljam svoje delo pod nazivom „Za primer drugima“. To je priča o mojoj porodici i podneblju sa kojeg dolazim. Drago mi je što sam rad izložio baš u Bijeljini –  rekao je Aničić.

Među bijeljinskim umetnicima poznata je i Marija Tica koja radi u stensil art tehnici.

Volim da radim portrete, ali uvek dodajem nešto novo, želim da bude malo drugačije da ne dosadim ni sebi a ni drugima – navodi ova umetnica.

Problemi

Nedostatak prostora za rad umnogome otežava rad Udruženja „Sveti Luka“.

– Nemamo svoj kutak gde bi se članovi okupljali pa smo prinuđeni da se snalazimo. Često umetnici sami finansiraju radove. Za promociju udruženja, štampanje kataloga i ostalih promotivnih materijala, dobijamo nešto novca od Gradske uprave – kaže Pantić.

Izvor: Glas Srpske

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.