Bijeljina nema slobodnih površina za parkinge i biciklističke staze

Bijeljina nema slobodnih površina za parkinge i biciklističke staze

Mladen Petrović, direktor bijeljinske Direkcije za izgradnju i razvoj grada, ističe da je ova ustanova u prošloj godini uradila niz značajnih poslova, od izrade prostornog i urbanističkog plana grada, pa do regulacionih planova za naselja Intergaj, Janja i Velika Obarska te Industrijsku zonu 2.

Tehnički prijem

Direkcija je u proteklom periodu projektirala izgradnju gradske kanalizacije, brojnih ulica, trotoara, biciklističkih staza.

– To znači da smo bili od početka prisutni u realizaciji velikih projekata, sve do trenutka kada je trebalo za njih izdati upotrebnu dozvolu i izvršiti tehnički prijem. Naši radnici, a imamo ih trenutno 53, od čega je 25 visokoobrazovanih, među njima i 18 inžinjera sa svim neophodnim licencama, vršili su i vrše i stručni nadzor nad tim objektima – kaže Petrović.

On ističe da je Bijeljina karakteristična po toj takozvanoj odrednici „tjeskoba u prostoru“, jer nema dovoljno slobodnih površina za proširenje parking površina i biciklističkih staza.

– Upravo taj nedostatak određuje i tipove saobraćaja. Širina i kapacitet bijeljinskih saobraćajnica ne može istovremeno istrpjeti i biciklistički i motorni saobraćaj – ističe Petrović.

Moderna dvorana

Jedan od važnih projekata na kojem rade je preseljenje Autobuske stanice iz centra grada na već predviđenu lokaciju.

– Imovinskopravni odnosi uvjetuju, ali i usporavaju to preseljenje. Također, gradu kao što je Bijeljina neophodna je i moderna sportska dvorana. Takve, velike projekte trebalo bi graditi po modelu privatnog i javnog partnerstva – zaključuje Petrović.

Usavršavanje u inostranstvu

Petrović ima 36 godina, 11 radi u Direkciji, a već se dosta educirao u inostranstvu, posebno u oblasti zbrinjavanja i reciklaže čvrstog komunalnog otpada.

– Bio sam u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, na brojnim edukacijama o razdvajanju otpada i reciklaži te o obnovljivim izvorima energije. Puno sam toga vidio i puno prenio svojim saradnicima. Sve to sada treba primijeniti u praksi – kaže Petrović.

/AVAZ/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.