August 07, 2020

Bijeljina: Novi kredit od sedam miliona maraka?!

Bijeljina: Novi kredit od sedam miliona maraka?!

Odbornici Skupštine grada Bijeljina, na sutrašnjoj sjednici, trebalo bi da usvoje odluku o novom kreditnom zaduženju od sedam miliona maraka za finansiranje, kako je obrazloženo, kapitalnih projekata.

Opozicija s druge strane tvrdi da se novo zaduženje uzima da bi se zatvorile finansijske rupe u lokalnim preduzećima gubitašima i počele pripreme za izbore naredne godine.

Vlast u Bijeljini novi kredit uzeće na deset godina, sa grejs periodom od 24 mjeseca, kamatom od 5%. Sedam miliona maraka biće utrošeni u komunalnu infrastrukturu, za nastavak projekta kanalizacije, pomoć firmi EKODEP za izgradnju sanitarne ćelije na regionalnoj deponiji.

– Ove godine će se popuniti i posljednja ćelija i mora se otvoriti nova koja je neophodna za funkcionisanje EKODEPA – rekao je Slavko Bašić načelnik Odjeljenja za finansije.

Za kanalizaciju je predviđeno 4,9 miliona, a za Ekodep 1,6 miliona maraka. Za opozicione odbornike novo zaduženje – novi teret za građane koji , između ostalog , plaćaju najskuplju vodu u regionu i vraćaju ranije kredite za kanalizaciju.

– Sam budžet, koncepcija lokalne vlasti je potrošačka. Krpe se rupe javnih preduzeća koja nisu u stanju da funkcionišu sama po sebi jer je takav sistem napravljen – istakao je Aleksandar Đurđević odbornik.

Predstavnici vlasti ističu da novo zaduženje neće biti na teret građana i da će sa novim kreditom zaduženja ostati u okviru zakonom dozvoljenih kredita od 18% budžeta.

– Najveći kredit je bio za Centar za visoko obrazovanje od 15 miliona KM i on ističe sad u martu i sa njim pada za 5% zaduženje – dodao je Bašić.

Odbornik Dragan Knežević kaže da ono što je simptomatično je da su krediti i u prošloj i u ovoj godini na grejs period od dvije godine.

– Što se poklapa sa prestankom mandata sadašnjeg gradonačelnika i sadašnje gradske uprave. To govori da gradonačelnik razmišlja – uzeću sredstva, zadužiću grad, nešto ću uraditi, a kredite će vraćati građani sa novom vlašću – dodao je on.

Iz planiranog kreditnog zaduženja pola miliona maraka biće odvojeno za postavljanje reflektora na gradskom stadionu , dok će još toliko novca biti obezbijeđeno iz tekućeg budžeta, jer je milion maraka potrebno da FK Radnik izgradi reflektore što je uslov za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH naredne sezone.

/rtrs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.