August 03, 2020

BIJELJINA Pokreću sistem zaštite usjeva preko interneta

BIJELJINA Pokreću sistem zaštite usjeva preko interneta

Zaštita usjeva i voćnjaka, poljoprivrednicima u Republici Srpskoj biće znatno olakšana od iduće godine.

Korišćenjem veb i mobilne aplikacije, koju su razvile stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, proizvođači će imati sve podatke o vremenskim uslovima, ali i mogućim pojavama bolesti i štetočina, kao i preporuku stručnjaka kako da djeluju i preventivno zaštite usjeve.

U sistemu je 50 mjernih stanica raspoređenih širom Srpske, a poljoprivrednici će moći putem aplikacije na računaru ili mobilnom telefonu da pronađu mjernu stanicu koja je najbliža njihovoj parceli i saznaju sve potrebne informacije o mogućnosti pojave bolesti i štetočina i preventivno djeluju.

Sistem omogućava da se blagovremeno reaguje čime se olakšava posao uzgajivačima i omogućava da se na vrijeme pripreme, da koriste povoljnije pesticide s ekološkog stanovišta i da smanje troškove proizvodnje, a to znači i dobijanje kvalitetnijeg  i zdravijeg proizvoda. Stanice su potpuno autonomne podatke prikupljene senzorima, a šalju ih automatski na internet. Najinteresantniji parametri su za temperaturu, relativnu vlažnost vazduha, vlaženje lista i količina i intenzitet padavina.

Aco Živanović iz Crnjelova proizvodi povrće na pet hektara oranice. Da bi postigao dobar kvalitet i bogat rod, kaže, preventivna zaštita od bolesti i štetočina u ovom poslu je veoma važna.

– Kod lubenice i dinje su razne bolesti poput alternaria, antraknoza,  bakterioza, kod paradajiza plamenjača. Ako želimo dobar i kvalitetan prinos, moramo biljke zaštiti i zbog toga su nam ove agrostanice dragocjene – kaže ovaj povrtar.

Podaci mjerne stanice koja se nalazi u Novom Selu na imanju Poljoprivrednog dobra „Semberija“ od velike su koristi prilikom planiranja ratarskih radova.

Inženjer zaštite bilja na ovom poljoprivrednom dobru Branislav Antonić kaže da su podaci sa agrostanica veoma dragocjeni u oblasti zaštite bilja.

– Imamo dvije stanice, u Novom Selu i na relaciji Crnjelovo – Batković. Očitani rezultati vlažnosti vazduha i temperatura nam daju jasne impute za razvoj određenih biljnih patogena ili štetočina. Kad očitamo parameter izađemo na teren i utvrdimo šta se dešava – kaže Antonić.

Na području koje pokriva Stručna služba iz Bijeljine nalazi se 18 mjernih stanica, planski raspoređenih kako bi se pokrile sve vrste biljne proizvodnje.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS  kaže da se meteorološki podaci prate za voćarsku, povrtarsku i ratarsku proizvodnju.

– To omogućava da proizvođačima na vrijeme ukažemo na pojavu određenih bolesti – kaže Zarić.

Pola godine radi sistem

Od juna, kada je sistem završen, stručne službe i određen broj uzgajivača prate njegov rad, kako bi se na vrijeme uradile eventualne korekcije modela. Od iduće sezone podaci će biti dostupni besplatno svim poljoprivrednicima, a u zimskom periodu biće organizovana stručna predavanja o korištenju veb i mobilne aplikacije.

/Nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.