October 18, 2018

BIJELJINA Poplavljeni privrednici dobili novčanu pomoć

BIJELJINA Poplavljeni privrednici dobili novčanu pomoć

Bijeljinski privrednici, koji su u poplavama prošle godine pretrpeli ogromnu štetu, dobili su pomoć Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Za područje Bijeljine isplaćeno je 2 miliona maraka, iako su u prethodne 3 godine sami morali da se snađu kako bi sanirali štetu i ponovo pokrenuli posao. Novac iz Fonda solidarnosti uplaćen je prema spiskovima, koje su dostavile lokalne zajednice, a pomoć je umanjena po koeficijentu od 0,53, kako bi se ravnomerno nadoknadila šteta na području Semberije procenjena na 37 miliona maraka.

U utvrđivanju kriterijuma za podelu sredstava i spiskova oštećenih privrednih subjekata učestvovala je i Privredna komora RS.

Mihajlo Vidić iz Područne privredne komore regije Bijeljina naglasio je da će ova isplata dobro doći svim privrednim subjektima u poboljšanju njihove likvidnosti u smislu ulaganja u nove proizvodne cikluse.

– Znamo da ovo nisu dovoljna sredstva da nadoknade štete pojedinim privrednicima kojima je vodena stihija uništila poslovne prostorije, zalihe sirovina, repromaterijale. Bilo je firmi koje mesecima nisu mogle da uspostave proizvodnju, jer nisu mogle da iscrpe vodu i isuše vlagu. Iako je to većina učinila sopstvenim sredstvima, ova pomoć iz Fonda solidarnosti je dragocena, jer će moći da dobijeni novac ulože u novi proizvodni ciklus – rekao je Vidić.

Šteta koja je pričinjena u svim sektorima privređivanja se ne može nadoknaditi. Najviše su oštećeni drvoprerađivači, ugostitelji i mlinska industrija.

U podzemnim silosima „Mlina Stojanović“ voda je uništila 2.000 tona pšenice. Ranije su dobili donatorsku pomoć od 35.000 KM, a iz Fonda solidarnosti i dodatnih 3.000 maraka.

Vlasnik preduzeća “Mlin Stojanović” Zoran Stojanović podseća da je procena štete koju je nanela vodena stihija izvršena na osnovu količine pšenice, koja je deponovana na Regionalnu deponiju.

– Bacili smo oko 2.000 tona pšenice, koja je bila u konusima i silosima pod zemljom. Ta količina pomnožena je sa tadašnjom tržišnom cenom i šteta nam je procenjena na oko 300.000 KM. Ova pomoć neće nadoknadnaditi svu štetu, ali svaka marka je dragocena – kaže Stojanović.

Pravo na pomoć Fonda solidarnosti ostvarila su i javna i privatna preduzeća koja su imala štetu u poplavama, od kojih je najveću imala „Elektrobijeljina”. Direktor preduzeća Nedeljko Ćorić kaže da je pomoć Vlade i Fonda solidarnosti u otklanjanju posledica poplava dragocena.

– Šteta je pričinjena na infrastrukturi, ali i objektima. Većinu smo sami sanirali, ali neophodno je nabaviti opremu i rezervne delove za neke trafostanice. Naši radnici su ulagali nadljudske napore i ponosni smo što smo uprkos teškoćama u rekordnom roku obezbedili struju u svim poplavljenim područjima – kaže Ćorić.

Isplaćeno 4,9 miliona KM

Ministarstvo finansija RS isplatilo je proteklih dana je 4,9 miliona KM jednokratne pomoći na račune privrednika iz Banjaluke, Bijeljine i Modriče, koji su pretrpeli štetu tokom poplava 2014. godine, a ova vrsta pomoći najavljena je i za privrednike s područja Laktaša.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.