September 24, 2018

Bijeljina: Potrebno proširenje mreže javne rasvjete

Bijeljina: Potrebno proširenje mreže javne rasvjete

Iako je Bijeljina Grad sa 18.000 sijaličnih mjesta u gradskom i seoskom urbanom području, potrebno je i dalje raditi na osavremenjavanju i proširenju mreže javne rasvjete.
– U Bijeljini je neophodna rekonstrukcija i obnova javne rasvjete, s obzirom na to da je djelimično stara više od 40 godina. Zbog inteziteta saobraćaja i velikog protoka vozila na putnim pravcima prema Zvorniku, Tuzli, Rači, Brčkom i drugim većim centrima, postavljanje nove javne rasvjete javlja se kao jedan od najvažnijih prioriteta – naveo je v.d. načelnika za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović.
U 2016. godini za potrošenu električnu energiju u sistemu javne rasvjete izdvojeno je oko milion konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta, a oko 170.000 KM izdvojeno je za održavanje javne rasvjete.
– Bijeljina ima više sijaličnih mjesta od Banjaluke. Prije pet godina imali smo 14.000 sijaličnih mjesta, ali smo tada za utrošenu električnu energiju trošili oko 1,5 miliona KM. Instaliranjem tajmera, koji omogućavaju gašenje sijalica u ponoć, smanjili smo realnu potrošnju i od tada smo uštedili oko dva miliona maraka – istakao je Stojanović.
Gradska uprava je u prošloj godini raspisala tender za realizaciju projekta koji podrazumjeva uvođenje LED tehnologije u uličnoj rasvjeti, što podrazumjeva zamjenu čak oko 11 hiljada standardnih sijalica na urbanom području, uz magistralne putne pravce i u seoskim mjesnim zajednicama.
– Predviđeno je da realizacijom tog projekta tokom cijele noći funkcioniše javna rasvjeta, uz racionalniju potrošnju i veće uštede. Zbog žalbe jednog od učesnika na odluku komisije, ovaj projekat je još na čekanju – pojasnio je Stojanović.
On je najavio da će ove godine biti poboljšana javna rasvjeta u Majevičkoj ulici, Ulici Ive Аndrića i još nekim gradskim ulicama.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.