Februar 08, 2019

BIJELJINA Preventivno djelovanje među mladima – najbolja zaštita od droge

BIJELJINA Preventivno djelovanje među mladima – najbolja zaštita od droge

S ciljem preventivnog djelovanja i edukovanja djece viših razreda osnovnih škola i srednjoškolskog uzrasta u školama na području Grada, u Bijeljini je danas održano predavanje na temu „Borba protiv bolesti zavisnosti u cilju zaštite mladih“ u organizaciji Gradske uprave.

  • Gradska uprava još od 2007. godine finansira projekte koji se tiču bolesti zavisnosti. Cilj nam je da povežemo ustanove i organizacije da bismo pomogli našim sugrađanima, sa akcentom na edukaciju djece o štetnosti droga – navela je šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović, koja je najavila da će uskoro biti organizovano i predavanje za djecu iz škola na seoskim područjima.
    Današnje predavanje su održali profesor Dragomir Perić, predsjednik Udruženja građana „Vidik“ i psiholog Anđela Borovina iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bijeljina.
  • Droga je sve više prisutna na ovim prostorima. Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova radi represivni dio, prevencija pomaže u suzbijanju narkomanije tako što obrazuje građane o opasnostima koje donosi droga – naveo je predsjednik Udruženja građana „Vidik“ koje je organizator brojnih predavanja iz ove oblasti.
    On je dodao da, ako se građani koji imaju problem sa drogom blagovremeno jave ustanovama i organizacijama za pomoć, postoji mogućnost da njihov problem bude riješen.
  • Na našem području najzastupljenije droge su marihuana i ekstazi – upozorio je Perić.
    Psiholog Anđela Borovina iz Centra za mentalno zdravlje istakla je da će na predavanju djeci biti pojašnjeni pojmovi koji su vezani za bolesti zavisnosti.
  • Biće razgovora o uzrocima ulaska u začarani krug narkomanije, kao i na koji način se mogu prepoznati prvi simptomi bolesti. Pokazaćemo na koji način je moguće preventivno djelovati i kako se obratiti za stručnu pomoć – pojasnila je Borovina, dodajući da su najčešće evidentirani slučajevi početka konzumiranja droge kod osoba od 14 do 25 godina.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.