October 18, 2018

BIJELJINA Prikazan film Kod prijateljstva

BIJELJINA Prikazan film Kod prijateljstva

U Kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini sinoć je održana premijera dokumentarnog filma “Kod prijateljstva”. Film je urađen prema inicijativi organizacije ruskog Teatra „Kul-šou“ uz podršku Fonda „Pravoslavna inicijativa“.

Međunarodni projekat “Kod prijateljstva” priča je o budućnosti Rusije i Republike Srpske. Budućnost naših bratskih država je u rukama naše djece, poručeno je u najavi premijere filma.
U filmu je predstavljen život djece uzrasta od 14 do 16 godina iz Rusije i Republike Srpske koja su, boraveći jedni kod drugih, upoznali istoriju i kulturu bratskih zemalja.

“Fokus je sve vrijeme bio na djeci. Niko od organizatora nije davao djeci instrukcije bilo kog tipa, a kamera je samo pratila ono što se dešavalo. Zato film prikazuje upravo emociju na sve ono što su imali priliku da vide i u Republici Srpskoj i u Rusiji”, objašnjava režiserka filma Nadežda Žerebilo.

Projekat je finansirala Rusija i biće prikazan i na festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi. Sniman je i u Rusiji i Republici Srpskoj, tačnije u Azovu i Bijeljini.

“Vidjela sam toliko zagrljaja, osmijeha; Rusi se ovdje osjećaju kao kod kuće. Nema sumnje da su se tako osjećala i djeca iz Republike Srpske kad su bila u u Rusiji. Što se tiče prijateljstva, to ne grade institucije, to ne gradi protokol i sporazum o saradnji, nego to grade živi ljudi, njihovi napori u okviru zajedničkih projekata u oblasti umjetnosti i iskustva”, ističe ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Ivleva.

Učesnici projekta iz Republike Srpske, među kojima je petoro djece, boravili su u avgustu kod svojih vršnjaka u Rostovskoj oblasti u Rusiji. U delegaciji su bili i predstavnici Srpsko-ruske zajednice “Zavet” iz Bijeljine kao i starješina bijeljinskog Hrama Svetog Pantelejmona protojerej Goran Nenić.

“Djeca su iskrena i dječije naivna, pa sve što misle i kažu. Meni je posebno ostao upečatljiv detalj iz filma gdje jedan dječak kaže prilikom boravka u Rusiji kako njega ne čudi zašto mi Srbi volimo Ruse, valjda zato što nam mogu pomoći, oni su veliki, ali mu nije jasno zašto oni vole nas, jer smo mi mali.”

“Puni smo utisaka i osjećamo se predivno, zato što smo mnogo toga naučili od naših prijatelja kao i oni od nas. Shvatili smo koliko su naše zemlje povezane, koliko imamo istu kulturu, narod, tradiciju”, priča Ana Rakanović učesnica projekta “Kod prijateljstva”, dok Đorđe Nenić, takođe učesnik projekta, kaže da je saznao da ljudi iz drugih država zapravo nisu toliko drugačiji koliko se nama čini.

“Razlike su minimalne, razmišljanje je potpuno isto. Svi smo mi ljudi”, prenosi svoja iskustva Đorđe.

Sinoć je otvorena i izložba slika nastalih na koloniji Vidici u Šidu, koje su plod stvaralaštva ruskih i srpskih slikara. Izložba je otvorena u bijeljinskom Centru za kulturu, a organizatori su Turistička organizacija grada Bijeljina i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva.

BN televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.