Septembar 24, 2020

BIJELJINA Proizvode 150.000 sadnica raznog voća i najveći su rasadnik voća u BiH

BIJELJINA Proizvode 150.000 sadnica raznog voća i najveći su rasadnik voća u BiH

Rasadnik voćnih sadnica i vinove loze porodice Čolić, u Crnjelovu kod Bijeljine, jedan je od najvećih u BiH.

Na 5,5 hektara godišnje proizvode oko 150.000 sadnica svih vrsta voća. Čolići su rodom iz Kruševca, a rasadnik su prije 10 godina zasnovali u Semberiji zbog odličnog kvaliteta zemljišta i povoljnih klimatskih uslova. Nisu se, kažu, pokajali, jer tvrde da se može solidno živjeti od ovog posla.

Proizvodnja voćnih sadnica dugogodišnja je tradicija i porodični posao, priča Slavko Čolić za „EuroBlic“. Sa suprugom i dva sina, kaže, ovom proizvodnjom se godinama bavio u Srbiji, ali je bio prisutan i prostorima BiH. Zbog granice i administrativnih barijera, ali i podrške bliskih porodičnih prijatelja koji su rodom iz Semberije, opredjelio se prije deset godina za osnivanje rasadnika u Crnjelovu.

– Imamo jabuku, krušku, šljivu, breskvu, nektarinu, mušmulu, dunju, orah, lješnik, malinu, kupinu. Sve sadnice, koje koštaju u prosjeku tri KM,  prate sertifikati i adekvatna dokumentacija. Cijelu proizvodnju nadziru Poljoprivredni institut iz Banjaluke, Republički inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede RS – kaže Slavko, koji je je po struci poljoprivredni tehničar.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Dodaje da proces proizvodnje voćnih sadnica traje tri godine, te da se moraju poštovati i primjenjivati savjeti stručnjaka.

– Prve godine se proizvode generativne i vegetative podloge. Druge godine se ta ista podloga rasadi na odgovarajuće rastojanje. Početkom treće godine kalemi, a finalni proizvod odnosno sadnica stiže krajem treće godine – pojašnjava Čolić. Navodi da treba mnogo da se uloži truda i znanja, kao i da su repromaterijali, hemijska zaštita, prihrana skupi, ali da se na kraju sezone ipak isplati ulagati. Ovaj semberski voćar naglašava da problema sa plasmanom za sada nema i da sadnice prodaje u cijeloj BiH.

– Imamo stalne kupce, ljude koji dolaze iz svih krajeva BiH da bi kupili baš našu sadnicu. Nije dovoljno sadnicu samo zasaditi. U prve dvije godine mora joj se posvetiti dovoljno pažnje ili će zakržljati i neće napredovati. Tu smo da damo i adekvatan savjet – kaže Čolić.

Agronom Risto Arsenović navodi da bi se prilikom zasnivanja voćnjaka trebalo uzimati sertifikovan sadni materijal. Samo tako, kaže, može se očekivati kvalitetan i dobar rod.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Agronom Risto Arsenović

– Imali smo primjere sa sadnicama iz raznih donacija koje su se, uprkos svim agrotehničkim mjerama, iste godine posušile. Znači važno je da voćari kupe sertifikovan sadni materijal jer onda znaju odakle je sadnica i kako je proizvedena. Samo tako mogu očekivati sigurnost u daljoj proizvodnji – istakao je Arsenović.

Povećavaju proizvodnju

Čolići grade novi poslovni i skladišni prostor, a planiraju da prošire i proizvodni asortiman. Na jesen će povećati proizvodnju i to prije svega bezvirusnog voćnog rasada za kojim je posljednjih godina i najveća potražnja na tržištu.

/Euroblic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.