Septembar 24, 2020

BIJELJINA Propala prodaja Šećerane Turcima

BIJELJINA Propala prodaja Šećerane Turcima

Turske firme „Soltist“ i „Sariel“ nisu uplatile 5,1 milion evra za kupovinu bijeljinske „Šećerane“, niti su dostavile bilo kakav dopis nakon što je Skupština povjerilaca prošle sedmice odlučila da prihvati njihovu ponudu i proda im imovinu fabrike. Zbog toga je ova ponuda i zvanično prekrižena i povjerioci će krajem januara iduće godine ponovo odlučivati o daljem toku stečajnog postupka, saznaje portal CAPITAL.

Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić potvrdio je za CAPITAL da je dostavio sudu zvaničan izvještaj u kome je naveo da se turska firma nije javila nakon što je izabrana kao kupac i da od te prodaje nema ništa.

„Nema ništa od prodaje, krajem januara biće nova Skupština povjerilaca i donijeće odluku o daljem toku stečajnog postupka. Ni nakon deset dana na račun nije legao depozit za koji su Turci tvrdili da su platili, tako da je tu kraj priče što se tiče njih kao kupaca. Nisu nas ni obavijestili da li dolaze, niti smo dobili bilo kakvu povratnu informaciju od njih“, rekao je Matić.

On je istakao da će na Skupštini povjerilaca u januaru biti razmatrana informacija o tome da prodaja nije realizovana, a da će zatim biti donesena odluka daljem toku stečajnog postupka, dakle, kako će se prodavati, po kojoj cijeni.

„Vjerovatno će Skupština donijeti odluku da se ide na klasičnu prodaju imovine stečajnog dužnika, dakle putem licitacije“, naglasio je Matić.

Vajkić: Ja ću kupiti i pokrenuti „Šećeranu“

Da je ponuda Turaka od samog početka bila neozbiljna i veoma sumnjiva upozoravao je Goran Vajkić, koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu fabrike.

Vajkić za CAPITAL kaže da su i turska i ponuda firme iz Vijetnama bile lažne i da je on na to ukazivao u više navrata.

„To znači da ja ostajem jedini ponuđač i ja ću kupiti „Šećeranu“ i pokrenuti proizvodnju bez obzira na sve otpore i suprotne interese“, kazao Vajkić.

Skupština povjerilaca Fabrike šećera u stečaju početkom prošle sedmice je odlučila da imovinu Fabrike šećera proda turskim firmama „Soltist“ i „Sariel“ koje djeluju kao povezana pravna lica za 5,1 milion evra.

Za prodaju su glasali predstavnici Poreske uprave RS, punomoćnik više firmi i radnika Faik Muhić, predstavnik zrenjaninske firme „Mering“, zastupnik firme „Energosistem“ iz Brčkog, koji ukupno imaju 77 odsto potraživanja povjerilaca.

Međutim, Matić je i nakon izglasavanja odluke o prodaji imovine Šećerane kupcima iz Turske izjavio da je ponuda „uslovno“ prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu uplatili depozit od 50.000 KM.

„Oni su, navodno, poslali u elektronskom obliku da su uplatili 25.000 evra. Skupština povjerilaca je izglasala prodaju imovine „Šećerane“ kupcima iz Turske, ali se ne treba prerano radovati, jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, nisu uplatili depozit“, rekao je tada Matić.

Priznata potraživanja povjerilaca „Šećerane“ iznose oko 16,2 miliona KM.

Za kupovinu su pored turske firme ranije bili zainteresovani i jedna firma iz Vijetnama koja je odustala prije Skupštine povjerilaca, kao i Goran Vajkić čija ponuda nije dobila nijedan glas povjerilaca.

Izvor: Capital

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.