Septembar 18, 2020

BIJELJINA Ratari sve više zainteresovani za uzgajanje uljane repice

BIJELJINA Ratari sve više zainteresovani za uzgajanje uljane repice

Siguran otkup i dobra cijena od 60 do 80 pfeniga po kilogramu, osnovni su razlozi sve većeg interesovanja ratara za proizvodnju uljane repice koja se intenzivno širi u Srpskoj. Pod ovom kulturom, koja je deficitarna na tržištu, trenutno je oko 1.700 hektara – 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Za isti procenat prošle jeseni povećane su i površine u Semberiji.

Uljana repica donosi veću zaradu u odnosu na strna žita. U poređenju s kukuruzom, sjetva ovog ozimog usjeva jeftinija je za 30 odsto, a otkupna cijena trostruko veća, pa sve više ratara uvodi ovaj usjev u plodored.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, kaže da je uljanu repicu počeo saditi prije prije osam godina i da mi je za sada to isplativo, jer ovoj kulturi, kako ističe, ne škodi suša jer dobro zadržava vlagu.

Ova uljarica otporna je na različite vremenske neprilike, a uspijeva i na šljunkovitom zemljištu pete – šeste klase. Proizvodnja nije zahtjevna, a otkup osiguran, kako za domaće, tako i za tursko tržište, jer su uljarice oslobođene carine.

Ugovorenu proizvodnju uljane repice za Bimal ima i PD Semberija na 356 hektara.

– Repica je sada u fazi cvjetanja. Očekujemo dobre prinose na pojedinim parcelama. Međutim, na nekim parcelama gdje je došlo do kasnijeg nicanja zbog vlage, prinos će biti malo rjeđi jer nismo stigli da izvršimo prihranu na vrijeme zbog vode koja je bila stalno prisutna – ističe Slobodanka Marković, rukovodilac biljne proizvodnje u PD “Semberija”.

Usjev je trenutno u odličnom stanju, pa ratari očekuju prinos do tri-tri i po tone po hektaru. Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povećane su i premije za industrijsku uljanu repicu i za te namjene biće izdvojeno 100.000 maraka.

Osim podsticaja za otkupljenu uljanu repicu, ratari se nadaju da će iduće godine biti obezbijeđene i premije po hektaru zasijane uljane repice, kao za soju, što bi dodatno podstaklo ratare da povećavaju površine pod ovom kulturom.

/rtrs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.