September 24, 2018

BIJELJINA Sinergija privrede i lokalne uprave ključna za razvoj

BIJELJINA Sinergija privrede i lokalne uprave ključna za razvoj

 

Grad Bijeljina i svi servisi, kao i povezana javna preduzeća i ustanove, u svojim daljim aktivnostima žele da budu još bolji servisi građanima i privredi, da bi na taj način ohrabrili investicije na teritoriji Grada i dali jaču podršku privatnoj inicijativi, kao i podsticaj za stvaranje novih radnih mjesta, poručeno je na današnjem prijemu koji je gradski menadžer Miloš Stevanović organizovao za predstavnike preduzeća, koja najredovnije izmiruju poreske obaveze i zapošljavaju značajan broj radnika.
U obraćanju privrednicima, Gradski menadžer je naglasio i da je Gradonačelnik, prilikom uvođenja ove ustanove u Gradsku upravu, odredio da njegov zadatak, između ostalog, bude pružanje maksimalne podrške privredi:
– Gradska uprava ima potrebu da se zahvali kompanijama koje redovno plaćaju porez i da im pruži podršku, jer su te kompanije pokretač ekonomskog razvoja. Danas smo predstavili i nove ideje Gradske uprave u vezi sa saradnjom sa privrednim kompanijam i poručili privrednicima da je svaki njihov problem istovremeno i problem Gradske uprave i da ćemo ih zajedno rješavati – naveo je gradski menadžer, podsjećajući da Gradska uprava u ovoj sedmici, koja je simbolično nazvana „Nedelja dobrih stvari“ promoviše napredne ideje, rezultate i ljude.
Prema njegovim riječima, poreski obveznici, odnosno, privatne kompanije su u prošloj godini generisali prihod od dvije milijarde konvertibilnih maraka, napravili novostvorenu vrijednost od preko sto miliona KM, platili preko 20 miliona KM poreza na dobit i desetine miliona PDV-a, što je izuzetno važna stvar za Grad.
– Neke od kompanija, čiji predstavnici su sa nama na prijemu danas, u svojim konsolidovanim strukturama zapošljavaju preko 3000 radnika u deset zemalja – istakao je Stevanović, koji se ovom prilikom zahvalio kompanijama na tome što, zahvaljujući njihovim idejama i preduzetničkom duhu, omogućavaju egzistenciju hiljadama porodica.
On je naveo da je Gradonačelnik Bijeljine, prvi u Republici Srpskoj, uveo funkciju gradskog menadžera, s ciljem osavremenjivanja Gradske uprave i usaglašavanjem sa pozitivnim i dobrim praksama u javnoj upravi u Evropskoj Uniji.
– Ova institucija je na usluzi građanima i privredi s ciljem obezbjeđivanja tekućeg svakodnevnog funkcionisanja Grada, ali i sa zadatkom vođenja infrastrukturnih projekata u Gradu, kojima će se povećati standard svih građana. Naša ideja je da, između ostalog, upravno-pravne procese premjestimo sa pisane u elektronsku formu i pomognemo u izdavanju građevinskih dozvola preko interneta, kao i da olakšamo komunikaciju sa javnom upravom unapređenjem onlajn servisa – pojasnio je Stevanović.

U ime gradonačelnika Mićića, obratio se ​šef Kabineta Gradonačelnika Mile Pejčić, koji​ je naveo da tržište traži koncept stalnih inovacija, pridruživanja i javno-privatnih partnerstava.
– Pozvali smo naše privrednike na prijem da bismo u partnerskom odnosu sagledali sve one izazove sa kojima se svakodnevno susreću i razmotrimo mogućnosti kako da ih prevaziđemo u narednom periodu. Nastojaćemo da uvažimo sve kvalitetne ideje i prijedloge, da bismo i na taj način podržali privrednike, ali i poboljšali standard naših građana – pojasnio je Pejčić.
Predsjednik Privrednog savjeta gospodin Đorđe Slavinjak istakao je da se Gradska uprava u proteklom periodu trudila da poboljša ambijent rada u ovom Gradu, te da su rezultati tog truda već vidljivi.
– Veoma je značajno formiranje poslovnih zona, koje su dobar način da se privuku investitori. Takođe, ovakvi prijemi su dodatna motivicija ta rad privrednicima i jedan vid borbe protiv sive ekonomije, s obzirom na to da je Gradska uprava i na ovaj način prepoznala redovne platiše poreza – naveo je Slavinjak.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.