September 26, 2018

BIJELJINA Toplana se sprema za novu sezonu,remont u toku!

BIJELJINA Toplana se sprema za novu sezonu,remont u toku!

Gradska toplana u Bijeljini biće spremna za predstojeću grijnu sezonu, tvrde u ovom preduzeću.

U okviru redovnog godišnjeg remonta radi se sanacija kotla i dimnjaka, a biće provjerene sve podstanice i distributivna mreža. Radovi na postrojenjima i mreži biće završeni do kraja ljeta.

Uprkos dugovanjima korisnika od oko 300.000 KM, uspjeli smo da obezbjedimo novac za remont, naglašavaju u „Toplani“ Bijeljina.

Direktor „Toplane“ Mladen Krasavac kaže da, iako je sistem toplovoda uglavnom dotrajao, investiciona ulaganja prethodnih godina su dala rezultate. Prošle grijne sezone nisu imali nijedan dan obustave rada zbog havarija, što je bilo uobičajeno za prethodne godine.

– Na sistem grijanja priključeno je 1.140 fizičkih i 88 pravnih lica, a grijemo oko 64.000 kvadrata, što je za oko 2.000 kvadrata više nego prethodnih godina. Nastojimo obezbjediti redovnu i kvalitetnu isporuku toplotne energije. Ohrabruje činjenica da nam se vraćaju nekadašnji korisnici, koji su se u prethodnom periodu odjavljivali s mreže nezadovoljni našom uslugom. Naš cilj i jeste povećati broj korisnika, odnosno površine koje grijemo – kaže Krasavac.

Podsjeća da je prošle godine rekonstruisan dio magistralnog toplovoda u ulici Majora Dragutina Gavrilovića u dužini od 160 metara.

– Ta dionica stara je više od 40 godina i bila je najčešći uzrok prekida i zastoja u isporuci toplotne energije, a za njenu potpunu rekonstrukciju iz gradskog budžeta izdvojeno je 200.000 KM finansirani iz budžeta grada – rekao je Krasavac.

Građani čiji su stambeni i poslovni objekti priključeni na gradsko  grijanje su zadovoljni. – S obzirom na starost instalacija, na probleme oko nabavke energenata, dobro je. Skupo jeste ali kad se izračuna cijena uglja, drva, peleta, ipak je gradsko grejanje jeftinije, čistije i ekološko zdravije – kaže stanovnik bijelih solitera Slavko Simkić.

Savka Sarić grije se na drva i ugalj, ali kaže da bi se da može priključila na gradsko grejanje.

– Čistije je i kada se svi troškovi saberu, bude jeftinije grijanje. Metar drva je od 50 do 60 KM, tona uglja od 100 do 140 KM. Znači za sezonu najmanje 1.000 KM treba izdvojiti za nabavku ogreva. A kad imate gradsko grijanje, ne mislite o kupovini, cjepanju, ne ložite, ne iznosite  pepeo. Platite račun i to je to – kaže ova Bijeljinka.

Njeno mišljenje ne dijele svi građani Bijeljine, poput Slavka Savičića koji je prošle godine prekinuo je ugovor o snabdevanju sa „Toplanom“. Odlučio se na grijanje električnom energijom.

– Prethodnih godina često su pucale cijevi ili neki drugi kvarovi, pa par sati ili čak dana nemamo grijajanje. Uključim grijalicu, kad je hladno pojačam, kad je toplo smanjim. Ne zavisim ni od koga – kaže Savičić.

Foto Goran Bobić/RAS Srbija

U prethodne tri godine grad Bijeljina je investirao oko 570.000 KM za rekonstrukciju toplovodne mreže, čiji su korisnici prošle godine postali gradska uprava i Narodna biblioteka „Filip Višnjić“. To im je omogućilo velike uštede i navode da je samo za zagrijavanje prostorija gradske uprave od oko 2.400 metara kvadratnih trebalo bi izdvojiti u zavisnosti od vremenskih prilika od 25.000 do 35.000 litara lož ulja ili   od 45.000 KM do 62.000 KM. Naglašavaju da prelaskom na gradski toplovod, gradska uprava nema troškova održavanja kotla i pumpi, troškove čišćenja dimnjaka te su uštede mnogo veće, a drastično je smanjen i stepen zagađenja vazduha.

Cijena na prošlogodišnjem nivou

Cijena grijanja inače ostala je na nivou prošlogodišnje od 2,75 maraka po kvadratnom metru mjesečno za građane, odnosno dvostruko više za poslovne subjekte, u šestomjesečnom obračunu.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.