Septembar 23, 2019

BIJELJINA Turci za Šećeranu ponudili 4.800 €

BIJELJINA Turci za Šećeranu ponudili 4.800 €

Odbor povjerilaca bijeljinske “Šećerane” u stečaju odbacio je danas ponudu turske firme “Sariel” i predložio Skupštini povjerilaca da donese istu odluku, jer Turci nisu ispoštovali niz uslova, a pored toga u ponudi su napisali da za fabriku nude 4. 800 evra, umjesto 4,8 miliona evra.

Rekao je to danas za portal “Capital” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić i dodao da će Skupština povjerilaca u ponedjeljak razmatrati ovu ponudu.

“Odbor nije prihvatio tu ponudu. Jedan od razloga je taj što je u ponudi napisana cijena od 4.800 evra, a ne 4,8 miliona koliko su rekli da su spremni da plate. Da li je to tehnička greška ili ne, ali za ‘Šećeranu’ se sada nudi 4.800 evra. Pretpostavljam da je u pitanju tehnička greška, ali ni ostali uslovi nisu ispunjeni. Bankarska garancija nije onakva kakva je dogovorena niti uslovi plaćanja te je Odbor donio odluku da Skupštini povjerilaca predloži da ne prihvati tu ponudu”, rekao je Matić.

Dodao je da je Odbor povjerilaca predložio Skupštini i da se cijena “Šećerane” ne smanjuje, odnosno da ostane 10 miliona KM i da se od potencijalnog kupca traži da odmah po potpisivanju ugovora uplati 40 odsto tog iznosa, a preostalih 60 odsto u roku od šest mjeseci uz adekvatnu bankarsku garanciju.

“Odbor je predložio i da se paralelno sa tim ide u pravcu stvaranja uslova za preuzimanje imovine ‘Šećerane’ od strane povjerilaca i izmirenje povjerilaca”, rekao je on.

Turci su za “Šećeranu” ponudili 4,8 miliona evra, pod uslovom da taj iznos plate u tri rate. Međutim, danas je utvrđeno da u ponudi ne piše taj iznos, piše pomenuti portal.

Firme “Soltist” i “Sariel” iz Turske i ranije su dostavljale ponudu za kupovinu “Šećerane” za koju su bile spremne da plate 5,1 milion evra, ali su na kraju odustale od te namjere, nakon čega je odlučeno da se ide na licitaciju. Nakon što su propale dvije licitacije, turske firme su se ponovo vratile u igru i ponudile nešto manji iznos.

Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Priznata potraživanja povjerilaca “Šećerane” iznose oko 16,2 miliona KM.

Pored turskih firmi, za “Šećeranu” je ranije bio zainteresovan i Goran Vajkić koji je nudio 6,9 miliona KM, te firma iz Vijetnama koja je prva odustala.

(Capital.ba)


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.